Premium

Natuur

Hij valt mijn lief niet mee, de Keukenhof. Tuurlijk, er staan prachtige tulpen, hyacinten, narcissen, en krokussen, maar het is allemaal zo nétjes!

Het valt mij ook niet mee. Tulpen die gepoot zijn in geometrische patronen: een wit vierkantje tegen een grote paarse zeshoek. En daar staat dan een bord bij van de leverancier.

Mijn lief vindt de gele narcissen aan de kant van het water wel leuk. Ze denkt dat die bloemen daar staan als een knipoog naar hun naamgever Narcissus, die zich niet los kon maken van zijn eigen spiegelbeeld in het water. ,,Ze staan te genieten van zichzelf.’’

We gaan zitten bij een vijvertje, waar twee mannen met bladharken in staan te vissen. ,,Is allemaal natuur, mevrouw’’, zegt er een tegen een vrouw op een stoeltje verderop.

Naast mij staat een boom die eruit ziet alsof de hele kroon eraf is gehaald en vervangen door een andere. De takken groeien horizontaal, als de spaken van een wagenwiel.

De mannen keren hun harken om boven een kruiwagen en slaan met de stelen op de zijkant, zodat de waterplantjes eraf vallen. De oogst is mager. Ik vraag waarom ze die plantjes uit het water vissen. ,,Dat vinden ze mooier’’, zegt de oudste. Ik vraag maar niet wie ’ze’ zijn.

Zo langzamerhand ga ik me afvragen of ze hier wel van natuur houden.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.