Elektriciteitshuisje als geluidsbarrière

Redacteur Rijn en Veen
Roelofarendsveen

Het elektriciteitsnetwerk van Kaag en Braassem op peil houden én het geluid van jongerencentrum Splotsz voor de aangrenzende woonwijk De Bloemen ietwat beperken. Met het nieuwe transformatorstation dat Liander op het parkeerterrein aan het Sportpad in Roelofarendsveen wil neerzetten, worden twee vliegen in één klap geslagen.

De huizen van de jonge woonwijk staan grofweg twintig meter van de jongerensociëteit af. Officieel moet dat vijftig meter zijn. Vanuit het Veense jongerencentrum werd daarom al in 2005 - nog voor de bouw van de wijk - gepleit voor een geluidswal tussen het centrum en zijn toekomstige buren.

Toen De Bloemen er eenmaal stond, bleken geluidwerende voorzieningen geen overbodige luxe. Het aantal meldingen over jeugdoverlast in het dorp was twee keer zo groot als daarvoor. Daarom werd in 2009 een geluidsscherm geplaatst.

,,Splotsz heeft er alles aan gedaan om overlast te voorkomen. Met isolatiemateriaal, zwaardere deuren en door ervoor te zorgen dat jongeren niet de hele avond in en uit het gebouw lopen’’, aldus wijkagent Wilthof.

,,We zijn blij dat de gemeente proactief meedenkt om ervoor te zorgen dat De Bloemen en Splotsz zonder problemen naast elkaar kunnen bestaan’’, zegt Joeri Rietbroek, voorzitter van Splotsz. ,,Elke barrière helpt om geluid tegen te houden.’’

Om het forse gebouw te plaatsen, moeten een paar bomen worden gekapt en wordt het Sportpad verhard, zodat leveranciers het terrein kunnen blijven bereiken. Nieuwe beplanting moet het station aan het zicht onttrekken.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.