Mogelijke coalitie NE, CDA en GL in Alphen aan den Rijn

Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

Nieuw Elan, CDA en GroenLinks gaan in eerste instantie proberen om te kijken of ze een coalitie in Alphen aan den Rijn kunnen vormen.

Dat is de uitkomst van een informatieronde onder leiding van PvdA-politicus Pieter Hilhorst. Dinsdagavond bracht hij verslag uit van zijn bevindingen tijdens een openbare raadsvergadering.

De drie partijen hebben tezamen een kleine meerderheid van 21 zetels in de 39 zetels tellende gemeenteraad. ,,Dat is geen ruime meerderheid’’, aldus Hilhorst, die ook mogelijkheden ziet voor eventuele aansluiting van de Christenunie of de VVD. ,,De formateur moet daar antwoorden op geven. De verschillende partijen waren niet eensluidend over die mogelijkheden.’’

Nieuw Elan (NE) mag als grootste partij het voortouw nemen bij de formatiegesprekken die woensdagavond beginnen. ,,We hebben de wens om op 26 april klaar te zijn’’, aldus NE-lijsttrekker André de Jeu. ,,Dan is de eerstvolgende raadsvergadering. Al staat kwaliteit natuurlijk voorop bij de onderhandelingen.’’

Programmatisch liggen NE en CDA niet dicht bij GroenLinks, maar toch ziet Nieuw Elan liever een coalitie met GL dan met de VVD, die op 21 maart zes zetels haalde. De VVD zat de afgelopen raadsperiode in het college, maar haakte vorig jaar af met ruzie. De nieuwe VVD-ploeg heeft weinig ervaring en dat vindt NE ’een risico’. Groenlinks was de afgelopen maanden een ’loyale’ gedoogpartner van de overgebleven coalitie tussen NE, CDA, D66 en Christenunie.

Belangrijke thema’s voor de komende onderhandelingen zijn woningbouw en infrastructuur. CDA en NE willen de stad Alphen flink uitbreiden en zo mogelijk de Gnephoekpolder volbouwen. GroenLinks wil dit niet en strijdt juist voor behoud van zo veel mogelijk groen.

Nieuw Elan heeft aangegeven de huidige portefeuille van wethouder Gerard van As (woningbouw, economie) graag te willen behouden en ook de portefeuille wijken en kernen te willen, nu van het CDA.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.