FC Rijnvogels: voetballen ’voor het echie’ is andere koek

Arno Dijkstra.

Arno Dijkstra.© Foto Orange Pictures

Welmoed de Lang
Vlaardingen

Voetballen ’voor het echie’. Zowel Rijnvogelstrainer Hein van Heek als doelpuntenmaker Arno Dijkstra namen die woorden in de mond. Het bleek toch wel iets anders dan het spelen van oefenpotjes. Tegen het minder geachte Zwaluwen liepen de Katwijkers in het eerste competitieduel al tegen duur puntenverlies aan: 1-1.

Met liefst zeven nieuwkomers – Kevin Wijmer was terug na maanden Australië - bleek het allemaal nog even wennen. De succesvolle voorbereiding had bij de hoofdklasser misschien wel wat zand in de ogen gestrooid en de desillusie was bij Dijkstra groot. Na het laatste fluitsignaal gooide de 22-jarige Haarlemmer eerst gefrustreerd zijn voetbalschoenen op de grond om daarna een halve minuut met zijn rug op het veld te blijven liggen. ,,Ik lag er met een dubbel gevoel. Ik baalde dat ik die wedstrijd niet eerder had kunnen beslissen en dat we het in de 90ste minuut nog weggaven. Als we hier lelijk met 0-1 gewonnen hadden, hoor je hier nooit iemand meer over.” Zelf had hij inderdaad veruit de meeste kansen om de wedstrijd te beslissen. In de eerste helft belandde zijn lange bal onfortuinlijk aan de binnenkant van de paal en ook na de pauze had hij nog meerdere schoten op doel, waarvan een op de lat. Na een succesvolle slalom waarbij hij de doelman uitspeelde, mikte de vleugelaanvaller tien minuten voor tijd dan eindelijk wel raak: 0-1.

Omdat ook Zwaluwen toch ook echt wel wat kansen had gekregen, voelde het doelpunt bevrijdend. Van Heek had ondanks de voorsprong echter allesbehalve rustig op zijn stoel gezeten. ,,Jeffrey Verkerk had ons al een paar keer fantastisch gered en ze bleven gevaarlijk”, aldus Van Heek, die hem de voorkeur gaf boven Wesley Ruiter. Naast de voortdurend dreigende Joey Lauhouh had hij duidelijk geen moeite om te wennen. De sluitpost was echter kansloos op het schot van Erwin de Groot. De middenvelder mocht volgens Van Heek ‘vogeltje vrij’ inschieten, terwijl bij de voorzet ook al matig verdedigd werd. De verwarring rond Bright Ampong hielp daarbij niet mee. De rechtsback ging even daarvoor na een overtreding met een schreeuw naar de grond. ,,Ik dacht dat hij eraf zou moeten en omdat ik al drie keer gewisseld had, stuurde ik Oliver Rifai naar de linksbackpositie en Ryan Lugtigheid van het middenveld naar rechtsback”, aldus Van Heek. Toen Ampong toch strompelend door kon moest iedereen weer even zijn originele plek zoeken en kreeg Zwaluwen te veel ruimte. Het was overigens bepaald niet het eerste misverstand in de wedstrijd. Met name de communicatie met en bij Joost Leonard liet soms te wensen over. De van Rijnsburgse Boys overgekomen spits had tot twee keer zelf moeten uithalen terwijl hij de bal aan een teamgenoot liet. Dijkstra: ,,Als je bovenin mee wilt draaien moet je dit soort wedstrijden wel winnen. Het kan onwennigheid zijn. Misschien moet de scherpte nog wat komen.”

FC Rijnvogels: Verkerk, Rifai, Staal, Wijmer, Ampong, Van der Breggen (61, Lugtigheid), De Vlugt (69. Havenaar), Slegt, Lauhouh (69. Van Duijn), Leonard, Dijkstra.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.