Bruggen extra gekoeld voor Sail Leiden

Ivy Grootendorst
Leiden

De Grote Havenbrug, Schrijversbrug, Sumatrabrug en Churchillbrug worden de aankomende dagen extra gekoeld door de gemeente in verband met de warmte en Sail Leiden, dat van vrijdag tot en met zondag plaatsvindt in de Leidse Haven.

Bovenstaande bruggen hebben oude stalen elementen, die gevoelig zijn voor uitzettingen tijdens hitte. Hierdoor bestaat de kans dat de bruggen niet goed sluiten. De gemeente koelt de bruggen met koud water, waardoor het staal zo min mogelijk uitzet of weer krimpt.

De provinciale bruggen in Leiden zijn volgens een woordvoerder van de provincie Zuid-Holland zo onderhouden dat er voldoende speling is tussen het staal, en lopen dus geen risico. De korte storing van de Lammebrug van afgelopen dinsdag werd veroorzaakt door de slagbomen en niet door de warmte.

„Door middel van koelen met water proberen we alle bruggen goed functionerend te houden”, zegt een woordvoerder van de gemeente Leiden.

Een uiterste maatregel met de warmte zou zijn om de Leidse beweegbare bruggen dicht te laten, net als met twaalf bruggen in Amsterdam is gebeurd. „De afweging wel of niet afsluiten, is vooral de inschatting of je het redt met koelen”, zegt de gemeentewoordvoerder. „In Amsterdam zijn veel meer beweegbare bruggen in het centrum dan in Leiden, waardoor de afweging hier anders is.”

In Koudekerk heeft de provincie een week geleden een brug een stukje korter moeten maken door de warmte. Ook dit doet de gemeente Leiden liever niet. „Als het dan weer kouder wordt, heb je een grote kier tussen de brughelften.”

Vaker open

In verband met Sail Leiden gaan de Schrijversbrug, Sumatrabrug, Zijlbrug en Spanjaardsbrug vandaag vaker open tussen 19.00 en 22.00 uur en vrijdag tussen 12.00 en 18.30 uur.

De Churchill- en Rijnzichtbrug gaan vandaag om 14.00 uur en om 19.00 uur open en vrijdag om 12.30, 13.30 en om 19.00 uur.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.