Onteigening voor De Poelen in Roelofarendsveen

Annelies Karman a.karman@hollandmediacombinatie.nl
Roelofarendsveen

Vier eigenaren van grond aan het Noordeinde in Roelofarendsveen dreigen onteigend te worden. Burgemeester en wethouders van Kaag en Braassem willen die procedure in gang zetten.

Het gaat om ongeveer de helft van de grond die nodig is om de wijk De Poelen te bouwen. Dat deelproject van Braassemerland moet zo’n 250 huizen gaan tellen. Het komt te staan tussen de nieuwe wijk De Oevers tot ongeveer de Petruskerk.

Het is Kaag en Braassem nog niet gelukt om er een ’voor de gemeente aannemelijke prijs’ uit te slepen. De onderhandelingen begonnen in 2015 en zijn officieel nog niet afgerond. Kaag en Braassem benadrukt dat het mogelijk nog steeds via de onderhandeling kan lukken.

,,De gemeente wil er bijna niets voor geven’’, stelt één van de grondeigenaren. Hij wil niet met zijn naam in de krant, omdat de onderhandelingen nog bezig zijn. ,,Het valt me koud om mijn dak dat we willen onteigenen, omdat er nog gesprekken worden gevoerd’’, zegt de man. ,,De grond was bedoeld voor mijn pensioen. De gemeente wil er nog minder voor geven dan wat ik er een hele tijd geleden voor heb betaald.’’

Burgemeester Marina van der Velde laat vanaf haar vakantieadres weten dat onteigening een ’ogenschijnlijk vervelend instrument’ is. ,,Maar het voordeel is dat daar een rechter aan te pas komt, die de waarde van de grond objectief laat vaststellen.’’

Dus krijgt de grondeigenaar misschien toch een hoger bedrag? ,,Ik hoop het niet’’, reageert Van der Velde. ,,Omdat ik hoop dat wij rechtvaardige biedingen doen.’’ Ze wijst erop dat sommige tuinders het idee hebben dat hun grond veel waard is. ,,Ten onrechte. Het is in waarde gedaald. Dat hebben wij als gemeente ook gemerkt’’, verwijst ze naar de verliezen die zijn afgeboekt op Braassemerland.

De gemeenteraad bepaalt eind deze maand of Kaag en Braassem inderdaad aan de Kroon vraagt of er onteigend mag worden.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.