Meer veelplegende en startende criminelen in Leiden dan elders in Nederland

LD Politiek Live
Leiden

Deze zomer stelde het college van Burgemeester en Wethouders de Leidse bevolking nog gerust. We waren in de stad veiliger dan ooit. We voelden ons alleen niet veilig. De boodschap was helder: de stad ging geen beleid voeren op onderbuikgevoelens. Logisch: de cijfers waren om door een ringetje te halen. Natuurlijk was er wel eens overlast, maar alles binnen het urbane acceptabele.

Dat kwam het college toen al direct op een reactie van VVD-raadslid Juliette Gilissen te staan. Zij waarschuwde bij LD Politiek Live dat het college bij veiligheidsbeleid niet alleen uit moet gaan van de cijfers. Het gevoelen, zogezegd, was voor Gilissen net zo belangrijk. En zo ontstond een debat tussen ‘objectieve’ en ‘subjectieve’ veiligheid. Zeg maar tussen het risico op en de angst voor een klap op je kop of mes in je rug.

Nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (omgebouwd tot een handige app bij RTL) geeft een nieuwe slinger aan dat debat. Uit die cijfers blijkt namelijk dat in Leiden veel meer minderjarigen ‘starters’ in de criminaliteit wonen dan in de rest van Nederland (86 om precies te zijn - 78 procent meer dan landelijk gemiddeld).

Burgemeester

Ook het aantal minderjarige veelplegers (49) is bijna driekwart meer dan landelijk gemiddeld. Dat gemiddelde ligt bij volwassenen in Leiden ook hoger dan in de rest van Nederland: voor beginners 25 procent meer en voor veelplegers bijna 50 procent meer.

Leiden telt meer beginnende en meer recidiverende criminelen dan de rest van Nederland. Dus stelde Roeland Storm (CDA) vragen aan het college. Wist de burgemeester hiervan, zo ja: wat gaat hij daar dan aan doen?

Interessanter is echter de vraag hoe lang het college dit al wist en hoe het verschil tussen deze cijfers en de gersutstellende opmerking deze zomer is te rijmen? Het is toch lastig vol te houden dat Leiden veiliger is als we zoveel (meer) (minderjarige) criminelen hebben rondlopen.

Toegegeven: tijdens LD Politiek Live bleek hoe lastig criminaliteit te meten is, maar dan nog is het contrast met deze cijfers groot. Reden om er nogmaals in te duiken. Volgende week staat criminaliteit en veiligheid in Leiden bij LD Politiek Live centraal. <<

http://https

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.