Grasshoppers heeft nieuwe finale in zicht

Fleur Kuijt, die hier langs Tessel van Dongen snelt, kwam zaterdagavond tot vijftien punten© Foto Hielco Kuipers

Patrick Moeke
Katwijk

Ze stonden halverwege ruim achter, maar de dames van Solar-systemen Grasshoppers blijken over een flinke dosis veerkracht te beschikken. In de derde play-off wedstrijd tegen Landslake Lions werd er met 63-55 gewonnen en stapten de Katwijksen met een staande ovatie van het veld. Ze zijn nog maar één overwinning verwijderd van de finale van de play-offs.

Het was een drukke bedoening zaterdagavond in Sporthal Cleijn Duin. Honderden fans uit zowel Katwijk als Landsmeer hadden de weg naar de thuishaven van Grasshoppers gevonden. Trommels, ratels en een hele boel aanmoedigingskreten zorgden voor een zinderende, maar sportieve basketbalsfeer.

Of het nou door die volgepakte tribune of de vliegende start van de bezoeksters uit Landsmeer kwam, de ploeg van Rick Driessen begon matig aan het duel. De scherpte ontbrak en de basket werd niet gevonden. De coach voelde zich na vijf minuten al genoodzaakt om een time-out aan te vragen en een donderspeech te geven. De break van de trainer bleef niet zonder succes. Als herboren stapten de dames het veld op en bogen de achterstand binnen enkele minuten om in een voorsprong van 13-12.

Ook in het tweede kwart begon de thuisploeg niet goed. Opnieuw klapte Landslake Lions er bovenop en ditmaal gaf het Grasshoppers geen kans om zich te revancheren. De ploeg uit Landsmeer pakte onder aanvoering van een ontketende Kim Hartman een voorsprong van negen punten. Tegen het eind van het tweede kwart herstelde de thuisploeg zich enigszins, maar tijdens de rust had Loon Lions nog altijd een voorsprong te pakken: 25-30.

Het publiek uit Katwijk begreep dat Grasshoppers de steun goed kon gebruiken en ging massaal achter de eigen ploeg staan. Daar waar het aan het begin van de eerste twee periodes misging gebeurde dat nu niet. Sterker nog, de thuisploeg kreeg vleugels van de intense sfeer die inmiddels was ontstaan. Hoewel ze pas 16 jaar is en met haar lengte van 1,65 meter niet de grootste dame op het veld was nam Mia Hordijk haar team bij de hand. Dit jaar brak ze door en de scherpte die ze al het hele seizoen heeft had ze ook tijdens deze derde play-offwedstrijd. Met haar behendigheid slalomde de basketbalster tussen haar tegenstanders door. Bij vrije worpen joelde het publiek uit Landsmeer haar uit, maar de 16-jarige Hordijk bleef ijskoud, trok zich er niets van aan en schoot meerdere keren raak. Het leverde Grasshoppers aan het eind van de derde periode een voorsprong van 48-46 op.

Loon Lions probeerde uit alle macht nog een gaatje door de Katwijkse defensie te vinden, maar het mocht niet baten. Dankzij driepunters van Sharon Beld en opnieuw Hordijk werd de voorsprong uitgebouwd. Met een stand van 63-55 stapten de dames onder groot gejuich van het veld af. Een plaats in de finale van de play-offs kan woensdagavond worden bewerkstelligd.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.