Hockeysters Roomburg hebben weg omhoog gevonden

Tom Mentink
Rotterdam

Drie seizoenen hebben de hockeysters van Roomburg erover gedaan om te promoveren naar de tweede klasse. Zondag lukt het de Leidse formatie op het terrein van het Rotterdamse Leonidas om weg te komen uit de derde klasse.

In een poule van zes teams eindigt de ploeg van trainer Arno Bosman als tweede, waardoor de weg omhoog kan worden ingeslagen.

Voor aanvoerster Liesanne Gordijn een enorme opluchting. De verdedigster heeft met haar ploeg jarenlang gewacht op dit moment. ,,Nu is het dan eindelijk gelukt’’, zegt Gordijn, die zich het seizoen 2013/14 nog goed kan herinneren. Roomburg degradeert in die jaargang naar de derde klasse, een veel te laag niveau voor een club van die omvang (ruim 1300 leden).

Gordijn: ,,We wilden direct weer terugkeren naar de tweede klasse, maar we eindigden twee keer als derde. Dat was niet genoeg voor een plek in de play-offs.’’

Dit seizoen worden de play-offs wel bereikt dankzij een tweede plek achter kampioen Strawberries. Bosman weet dan dat het moeilijk wordt.

,,Vijf wedstrijden van een half uur spelen op één dag, dat is fysiek behoorlijk zwaar. En van de zes ploegen promoveren er maar twee’’, aldus de coach, die zijn team zondagochtend om tien uur de eerste wedstrijd ziet winnen van Eelde (3-0).

Voor Roomburg lijkt de dag uitstekend te beginnen, maar dan volgt een 1-0 nederlaag tegen Soest. In de middag worden vervolgens Spijkenisse (3-1) en Blerick (2-0) verslagen. In het laatste duel met HOCO moet dan de beslissing vallen.

Alleen bij winst is promotie een zekerheid, bij een gelijkspel is Roomburg afhankelijk van Soest. Tegen HOCO heeft de ploeg moeite om te scoren, maar dan horen supporters dat de concurrent achterstaat. ,,Soest staat 3-1 achter’’, schreeuwt een fan. ,,Sssst, de speelsters mogen het niet horen. Straks komen ze nog 1-0 achter’’, reageert een andere fan.

Iedereen voelt op dat moment de enorme spanning.

De meegekomen Leidenaren zien hun ploeg gelijkspelen. Ze rennen het veld op om alvast het feest te vieren, terwijl de andere wedstrijd nog bezig is en Soest de aansluitingstreffer (3-2) maakt. De spanning neemt dan ineens flink toe, maar als het eindsignaal klinkt kan het feest dan toch worden gevierd. Bij een aantal speelsters vloeien er zelfs tranen van opluchting.

Voor het vrouwenhockey op Roomburg is er dan eindelijk weer succes na een aanzienlijk verval in de laatste zeven jaar. Van 2007 tot 2010 is de Leidse formatie nog actief in de overgangsklasse, het tweede niveau in Nederland. Na de degradatie in het seizoen 2009/2010 naar de eerste klasse degradeert de club nog twee keer.

,,We kunnen nu rustig gaan bouwen en omhoog kijken’’, vertelt Bosman, die ook volgend seizoen de leiding heeft. ,,Nu komen we tenminste in een échte klasse terecht, wat ook aantrekkelijk is voor nieuwe speelsters. Alleen blijven we wel grotendeels vasthouden aan de huidige groep. Anders kan precies hetzelfde gebeuren als in de periode na 2010.’’

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.