Slingers in de hutspot

De heren aan de hutspottest: ,,Goede hutspot moet op het bord een beetje uitzakken.''

De heren aan de hutspottest: ,,Goede hutspot moet op het bord een beetje uitzakken.''© Hielco Kuipers

Binnert Glastra
Leiden

Drie hutspot-commissarissen en een gewone Leidenaar hebben de kant en klare hutspotmaaltijden voor u getest. De hamvraag was natuurlijk: is 'ie 3 oktober waardig en komt de maaltijd in de buurt van de enige echte hutspot, die op de Hooglandsekerkgracht wordt geserveerd.

Niet iedereen heeft de tijd of de kunde om een hutspot in elkaar te draaien. Ook kan de tijd of de zin ontbreken om in de lange wachtrij aan te sluiten voor de inschrijving van de traditionele hutspotmaaltijd op de Hooglandsekerkgracht. Wat rest er dan voor al die drukke, luie of slechte koks? Kant en klare hutspot van de supermarkt.

Speciaal voor deze groep feestvierders en voor de mensen die elke dag wel hutspot lusten hebben we de kant en klaarmaaltijden van de Leidse supermarkten getest. Half september lagen in totaal vier verschillende hutspotmaaltijden in de schappen van de supermarkten. Hutspot-commissieleden Christiaan de Wit, Jorg van Arkel, Wim van der Pluijm en 'gewone' Leidenaar Kasper van den Hout zetten zich aan de betreffende magnetron maaltijden op de redactie van het Leidsch Dagblad.

Gehaktbal

De eerste maaltijd komt van de Jumbo. Het is volgens de verpakking een traditionele hutspot van de beste aardappelen, uien en winterpeen met een lekkere malse gehaktbal in jus. De maaltijd oogt goed vinden de heren. Maar qua smaak is die vlak. Het testpanel mist uien. En de jus is wat glibberig. Maar de gehaktbal kan er mee door op een frikandellerige manier. ,,Als je op de vrachtwagen zit, is dit echt een prima bal'', concludeert Van Arkel.

Piccalilly dispenser De tweede maaltijd komt van Albert Heijn. Het is volgens de verpakking hutspot met magere rookworst en jus, lekker in combinatie met piccalilly. Deze valt beter in de smaak bij de heren. Maar ook hier kloppen de verhoudingen niet. In deze maaltijd zitten te veel aardappelen. Daar komt bij dat de aardappelen in blokken zijn gesneden. Van der Pluijm vindt het snijwerk te grof maar De Wit kan dat juist wel waarderen. De piccalilly vinden de heren een goede serveertip. Van Arkel oppert een piccalilly dispenser op de Hooglandsekerkgracht, maar dat krijgt weinig bijval. De hutspot daar hoeft niet opgeleukt. Die is al lekker genoeg van zichzelf.

Uitzakken

De derde maaltijd komt ook van Albert Heijn. Dit wordt verkocht als 'hutspot hachee'. Over de hachee lopen de meningen uiteen. De een vindt de stukjes draadjesvlees mooi gaar, de ander vindt ze veel te gaar. Over de hutspot zijn de heren wel te spreken. De verhoudingen komen aardig in de buurt. Het geheel is lekker smeuïg. ,,Goede hutspot'', meent Van Arkel, ,,moet op je bord een beetje uitzakken en toch stevig genoeg zijn voor een kuiltje jus.'' Van der Pluijm is opvallend stil. Dat komt, zegt hij, omdat hij goed aan het proeven is. Als zijn bordje leeg is velt hij zijn oordeel. ,,Dit komt echt in de buurt van hoe mijn vrouw het maakt.''

Misschien is het toeval of misschien wennen de heren aan de smaak van kant en klare hutspot maar het is opvallend dat de heren met elke maaltijd positiever worden. Dat belooft wat voor de laatste maaltijd van het merk Daily Chef dat te koop is bij de Spar, Hoogvliet, Digros en Dirk. De Leidsch Dagblad verslaggever die vlakbij de magnetron aan een artikel werkt trekt zijn conclusie al als de maaltijd nog in de magnetron staat. ,,Dit is de beste. Deze ruikt naar echte hutspot. De rest had iets chemisch.''

Hij blijkt een goed neus te hebben. De laatste is verreweg de beste. ,,Hier zou ik voor in de rij gaan staan'', oordeelt Van den Hout. En ook de commissarissen zijn positief. Het heeft een echte hutspot smaak en komt in de buurt van de echte hutspot. Vooruit, een verbeterpuntje dan: het mag ietsje droger. En Van Arkel heeft liever wortelblokjes in plaats van sliertjes. Maar Van den Hout vindt dat juist heel feestelijk. ,,Slingers in je hutspot, het kan toch niet beter op Leidens Ontzet.''

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.