'Waag verstoort de balans'

Loman Leefmans
Leiden

De Waag is een prachtig etablissement geworden, een aanwinst voor de stad Leiden. ,,Maar je merkt nu al dat een aantal andere zaken in de buurt het moeilijk heeft'', zegt Ruud Witteman, ervaren horecaman en bestuurslid van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). ,,Er was toch geen tekort aan horeca in de buurt? Wat schiet de stad ermee op als andere gelegenheden omvallen?'', zo vraagt hij zich hardop af.

Witteman begon zijn carrière ooit bij café Einstein aan de Nieuwe Rijn, maar is inmiddels eigenaar van vijf gelegenheden.

Hij bezocht donderdagmiddag de inloopbijeenkomst in het stadhuis over de 'ruimtelijk-economische horecavisie'. Dat is een rapport waarin kortweg staat dat Leiden, op duidelijk aangewezen plekken, nog wel wat cafés, restaurant en hotels kan gebruiken.

Handjevol

Op de bijeenkomst kwam slechts een handjevol centrumbewoners en horeca-exploitanten af, maar Witteman was present om zijn mening en die van KHN te verkondigen.

,,De branche heeft zeven magere jaren achter de rug. Het is goed dat er nu een nota ligt die duidelijkheid verschaft. De voorgestelde horecastop op de Nieuwe Rijn komt weliswaar te laat, maar is er dan nu, en daar zijn we blij mee. Anders was het daar helemaal een horecaboulevard geworden.''

Alcohol

Toch heeft KHN nog wel wat aanmerkingen. Dat 'laagdrempelige horeca' alcohol mag schenken, vindt de beroepsgroep geen goed idee. Het aantal geluidsontheffingen, twaalf per jaar, moet als het aan de horecabond ligt juist niet veranderen.

,,Anders worden bruiloften en partijen uitgesloten, en dan hebben we een probleem'', verduidelijkt Witteman. Als derde punt vindt KHN dat Leiden de extra vierkante meters aan horeca goed in de gaten moet houden en mede in dat verband wijst Witteman naar het recent geopende restaurant annex café in de Waag.

Complimenten

,,Natuurlijk is het een erg mooie zaak geworden. Complimenten. Maar Leiden had geen horeca hóéven toestaan. Het is natuurlijk wrang als straks zaken in de omgeving omvallen en je weet dat de Waag deels met gemeenschapsgeld, ook ons geld, is omgebouwd.''

Dit najaar buigt de gemeenteraad zich over het rapport, waar inclusief de opmerkingen van Witteman, drie bezwaren tegen zijn ingediend.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.