Leiden en Teylingen goed in sport

Loman Leefmans
Regio

Leiden en Teylingen behoren tot de vijf genomineerde plaatsen voor de titel Sportgemeente van het Jaar 2017.

Het sporteconomisch bureau Sport2B uit Hoofddorp heeft dit jaar wederom de gemeenten op sportieve prestaties gerangschikt. Voor Leiden is het de vierde nominatie in vijf jaar, Teylingen eindigde in 2013 als tweede van Nederland.

De werkwijze van Sport2B is computergestuurd. Van veertig nationale topsporten worden de clubresultaten, zowel bij mannen als vrouwen, opgeslagen en per gemeente verwerkt in een computerprogramma. Vervolgens worden de prestaties afgezet tegen het aantal inwoners.

„Want alleen dan hebben grote en kleine plaatsen evenveel kans”, aldus Pieter Verhoogt van Sport2B, die de jaarlijkse vergelijking al sinds 2005 maakt. Leiden eindigde in het afgelopen lustrum drie keer als vierde van Nederland. Dit keer wordt de top vijf, naast Teylingen, aangevuld met Utrecht, Groningen en titelhouder Westland.

Met de gebruikte rekenwijze kan het gebeuren dat Leiden, zonder het zwaarwegende betaald voetbal binnen de gemeentegrenzen, toch hoog eindigt op de landelijke lijst.

„Daarin schuilt juist een waardering voor andere sporten”, reageert topsportcoördinator Tjeerd Scheffer. „Geloof me, ik ben gek op voetbal, maar ik ken in Leiden sporters bij andere takken die zeven à acht keer trainen per week.”

Dat Leiden weer bij de laatste vijf zit, vindt Scheffer ’fantastisch’. Hij ziet Leiden niet winnen, maar verwacht dat wel in een van de komende jaren. „Dan worden we nog trotser op Leiden.”

Teylingen heeft ook geen betaald voetbal, maar de fusiegemeente kan wel bogen op clubs die op het hoogste niveau uitkomen zoals de rugbyers van The Bassets, de handbalsters van Foreholte en korfbalkampioen TOP. „We zijn zeer vereerd”, merkt sportwethouder Bas Brekelmans op.

„Topsporters zijn ambassadeurs voor breedtesport en bewegen. Bovendien is het natuurlijk altijd goed om als gemeente een sportief klimaat en een sportief imago te hebben. Hier zijn we blij mee.”

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.