Nieuw bestuur tuinvereniging Cronesteyn duurt nog even

Binnert Jan Glastra
Leiden

Het duurt wellicht tot november voordat tuinvereniging Cronesteyn in Leiden een nieuw bestuur kiest. Het onlangs afgetreden bestuur had 1 augustus voorgesteld, maar ziet zich geconfronteerd met een tegenvoorstel van een aantal leden die eerst tijdens een vergadering op 28 juli inzage willen in de bestuursdocumenten om dan in het najaar te stemmen.

Formeel is het tegenvoorstel een brief aan het bestuur met het verzoek ermee in te stemmen en ze te verspreiden bij wijze van uitnodiging. Maar iedereen heeft hem al, dus nu circuleren twee voorstellen en twee data.

,,Daar moeten we het dus nog maar eens even over hebben’’, zegt Gert Lafeber, een van de bestuursleden die 29 juni aftrad na een bewogen ledenvergadering. ,,En sommige stukken mag je alleen delen met een verkozen nieuw bestuur’, aldus aftredend voorzitter Jaap van Riet. ,,Die kunnen we niet ter inzage geven.’’

Die vergadering dreunt nog aardig na op het volkstuincomplex tussen polderpark en A4. Daar kwamen verschillen van inzicht pijnlijk aan de oppervlakte tijdens de (her)verkiezing van het bestuur.

Dat het wegstemmen van een van de bestuursleden gepaard ging met applaus en gejoel, was een van de redenen dat het bestuur besloot de eer aan zichzelf te houden. ,,Maar het is een opeenstapeling. We hoorden ook dat sommige geïnteresseerden zich geen kandidaat zouden stellen zolang wij er nog zaten’’, aldus Lafeber.

,,We besloten hen de ruimte te geven. Ik denk dat we gewoon te lang met te weinig mensen te veel hebben moeten doen, waardoor sommige dingen niet optimaal zijn gegaan.’’

Over de manier waarop het allemaal ging, is het bestuur bepaald ontstemd. Over het weggestemde bestuurslid gaan verhalen rond over het complex die volgens het bestuur pertinent onwaar zijn en zeer beschadigend.

,,Het is allemaal heel persoonlijk geworden. Dat is jammer en gaat ten koste van de vereniging.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.