Leidenaar moet cel in voor afpersen met naaktfoto’s

Leiden

Een Leidenaar die naaktfoto’s wist te bemachtigen door zich op een datingsite voor te doen als vrouw, is dinsdag veroordeeld tot 30 maanden cel, waarvan 10 voorwaardelijk. Met de naaktfoto’s perste hij de slachtoffers af.

De 35-jarige Leidenaar legde op de site contact met zijn slachtoffers. Hij deed zich voor als vrouw.

Onderling werden naaktfoto’s uitgewisseld. De Leidenaar plukte ze echter ergens van internet, van willekeurige vrouwen, meldt de politie woensdag.

Tot een date kwam het nooit. De slachtoffers werden gechanteerd. De Leidenaar wist vaak veel privégegevens, zoals foto’s en telefoonnummers van familieleden, g-mailaccounts van vrienden en vrijetijdsactiviteiten van de slachtoffers.

Tientallen slachtoffers

De informatie haalde de Leidenaar van niet, of onvoldoende afgeschermde accounts op social media. Ook gaven de slachtoffers via de mail zelf informatie.

Om verspreiding onder familieleden, bekenden en werkgevers te voorkomen, moesten de slachtoffers geld naar een rekeningnummer overmaken.

,,Landelijk werden tientallen aangiftes en meldingen gedaan. Bij ongeveer de helft van de zaken is er meerdere malen door de slachtoffers geld overmaakt naar een rekeningnummer in Nederland. Deze rekening stond op naam van de verdachte. Hij gebruikte diverse namen en gmailadressen”, aldus de politie.

Grote gevolgen

In enkele gevallen stuurde de Leidenaar ook daadwerkelijk de naaktfoto’s naar andere mensen. ,,Dit had grote gevolgen voor de slachtoffers en hun naasten”, schrijft de politie.

Tussen oktober 2013 tot 1 juni 2016 werd ruim 50.000 euro aan afpersingsgeld overgemaakt naar de Leidenaar. Die nam dat geld op bij geldautomaten in Thailand. Daar was hij regelmatig.

De Thaise politie doorzocht een woning van de man. Daar vonden ze een laptop met belastende gegevens.

De verdachte werd veroordeeld voor 30 maanden gevangenisstraf en 10 maanden voorwaardelijk, met daarbij een proeftijd van 3 jaar. Als bijzondere voorwaarde is hieraan een contactverbod met de slachtoffers gekoppeld.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.