Kortingspas voor mantelzorgers

Loman Leefmans
Leiden

Alle Leidse mantelzorgers krijgen van de gemeente een Leidse pas. Dat is een speciale kaart waarmee in veel winkels en instellingen korting wordt gekregen. Zoals vijftig procent op muziekles bij de Rockademy, tien procent op een ontbijt bij Anne en Max, of tien euro korting op de behandeling bij de Witte Tanden Express.

Wie zorg draagt voor een chronisch ziek familielid of kennis, krijgt van de overheid een zogeheten mantelzorgcompliment. Dat is een jaarlijkse rijksbijdrage van 200 euro die echter volgend jaar komt te vervallen.

Het Leidse stadsbestuur wil desondanks wat voor honderden mantelzorgers blijven doen en heeft daar, door allerlei 'potjes' bij elkaar te doen, de komende jaren een kleine miljoen euro voor klaarliggen.

Dat wordt onder meer gebruikt voor wijkinitiatieven en respijtzorg. Dat laatste is het tijdelijk uit handen geven van mantelzorg. Ook bestelt Leiden voor alle mantelzorgers een Leidse pas waarbij 160 winkels en culturele instellingen zijn aangesloten.

De pas kost normaal gesproken ongeveer vijf euro per maand (hangt van het jaargetijde af) en is onder meer bij alle bibliotheken te koop.

Leiden had in de jaren negentig een gemeentelijke kortingspas voor minima, de Sleutelpas, maar die verdween. De huidige kortingskaart is een commercieel, Leids initiatief.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.