Vlag kan uit bij de Meelfabriek

De blauwe verpakking bij de Oosterkerkstraat.
© foto Hielco Kuipers
Leiden

Dubbel feest bij de Meelfabriek. Wijkbewoners hebben hun verzet tegen een deel van de bouwplannen opgegeven. Bovendien zijn de namen van de drie bedrijven bekend die zich gaan vestigen in het gerestaureerde directiegebouw. ,,We zijn blij dat de buurt onze plannen nu ook omarmt’’, meldt directeur Margot Simons.

Bewoners van onder meer de Oranjegracht zagen de komst van 57 studentenwoningen niet zitten, aan de westelijke kant van het meelfabriekcomplex bij het Looiersplein. Een lang traject van bezwaar maken en beroep instellen werd ingezet. Na overleg met de directie van de Meelfabriek en toezeggingen over het beperken van de overlast tijdens de bouw, kwam daar eerder deze week een einde aan. ,,Als die negatieve energie laten we achter ons’’, zegt Simons. ,,We gaan nu vol aan de slag.’’

Damwanden worden geslagen voor een ondergrondse parkeergarage en daarop verrijst een appartementencomplex voor studenten. Dat is niet het enige deel van het enorme complex waar wordt geklust. Het directiegebouw, naast de ingang van het meelfabriekterrein aan de Oosterkerkstraat, is momenteel omhangen met een groot blauw net. De kleurige verpakking verraadt dat het monumentale pand een grondige restauratie ondergaat. Als die is afgerond, vinden drie firma’s er een nieuw onderkomen.

Het gaat om architectenbureau VVKH, reclamebureau Van Zessen Klaar en ontwerpbureau NPK Design. ,,Drie creatieve en echt Leidse bedrijven. Hele leuke huurders.’’ Ook Simons en andere medewerkers van de Meelfabriek bv houden kantoor in het pand bij de toegangspoort. Van daaruit worden de komende jaren de echt grote deelprojecten overzien die ontwikkelaar Ab van der Wiel dertig jaar geleden inzette, zoals de bouw van een groot appartementencomplex.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.