Koninklijk lintje voor Dirk Kuijt: ‘Totaal onverwacht, maar enorm trots’ [video]

Dirk Kuyt krijgt een koninklijke onderscheiding op het veld van Quick Boys.© Taco van der Eb

Haniff Harharah
Katwijk

Dirk Kuijt (37) gaat voortaan door het leven als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De oud-profvoetballer kreeg zaterdag een koninklijke onderscheiding opgespeld door burgemeester Cornelis Visser van de gemeente Katwijk.

Dat gebeurde op het hoofdveld van Quick Boys, de club waar zijn wieg als voetballer stond en waar hij deze zomer is teruggekeerd als assistent-coach van het eerste elftal.

,,Totaal onverwacht, maar een geweldige waardering’’, aldus Kuijt. ,,Dit is één van de hoogste onderscheidingen die je als Nederlander kan krijgen. Daar ben ik enorm trots op, heel bijzonder om dat mee te mogen maken.’’

Profclubs

In zijn illustere loopbaan speelde Kuijt voor vier profclubs. De blonde aanvaller kroop uit zijn schulp bij FC Utrecht, werd een wereldster bij Liverpool en Fenerbahce en verwierf een legendarische status bij Feyenoord.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Afgelopen seizoen beleefde hij een droomafscheid met drie doelpunten in de kampioenswedstrijd van Feyenoord, dat voor het eerst in achttien jaar weer de landstitel veroverde.

Kuijt werd in 2003 en 2006 verkozen tot Nederlands voetballer van het jaar. In 2007 verloor hij met Liverpool de Champions League-finale, waarin de Katwijker wel eenmaal tot scoren kwam.

Met het Nederlands elftal behaalde hij respectievelijk zilver en brons op de wereldkampioenschappen van 2010 en 2014. Hij speelde 104 interlands en scoorde daarin 24 keer voor Oranje.

Foundation

De kersverse koninklijke onderscheiding heeft Kuijt echter niet alleen te danken aan zijn voetbalcarrière, maar ook aan zijn verdiensten voor de maatschappij. Zo heeft hij samen met zijn vrouw Gertrude in 2005 de Dirk Kuyt Foundation opgericht, een stichting die door heel Nederland sportevenementen organiseert voor mensen met een beperking.

,,Ik ben heel erg dankbaar voor hetgeen ik heb mogen meemaken en de carrière die ik heb gehad’’, verklaart Kuijt, die een dag eerder ook tot lid van verdienste werd uitgeroepen bij Quick Boys. ,,Maar ik ben ook trots op de dingen die ik door het voetballen heb terug kunnen geven aan de maatschappij. Hier staat een blij mens.’’

Het enige smetje was dat Quick Boys de competitiewedstrijd tegen VVOG met 1-2 verloor. Maar dat maakt Kuijt niet minder trots op zijn ridderschap.

De kans op een terugkeer als voetballer, zoals oud-ploeggenoot Edwin van der Sar vorig jaar eenmalig deed bij zijn oude club VV Noordwijk, acht Kuijt nihil. ,,Ik zeg nooit meer ‘nooit’ in het voetbal, maar ik heb geen interesse om het veld weer op te gaan.’’

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.