Famillement: ,,Hobby waar geen einde aan komt”

Wie zoekt, vindt altijd wel wat. Foto Hielco Kuipers

Wie zoekt, vindt altijd wel wat. Foto Hielco Kuipers

Ingrid en Simon den Daas uit Utrecht. Foto Leidsch Dagblad

Ingrid en Simon den Daas uit Utrecht. Foto Leidsch Dagblad

Ruud van Hove uit Montfoort. Foto Leidsch Dagblad

Ruud van Hove uit Montfoort. Foto Leidsch Dagblad

1 / 3
Binnert Glastra
Leiden

Op de grafzerken van honderden jaren terug staan marktkraampjes gevuld met oude kaarten, boeken, computers en folders. Tussen de kramen struint het publiek op zoek naar datgene wat hen kan helpen hun familiegescheidenis in kaart te brengen. Woensdag vond in de Hooglandse Kerk in Leiden Famillement plaats, het tweejaarlijkse evenement rondom familiegeschiedenis en erfgoed. ,,Het is wel toepasselijk,” zegt bezoeker Stephanie Chrispijn uit Almere. ,,Je bent hier met je voorouders bezig en je loopt er bijna letterlijk overheen.”

Chrispijn (49) is een van de ongeveer tweeduizendbezoekers die op het gratis bezoekersevenement te vinden zijn. Het is een combinatie van een markt waar verenigingen en organisaties zich kunnen presenteren, lezingen, interviews, een quiz met drie generaties, rondleidingen en een veiling.  ,,Genealogie is mijn hobby. Voor mij is het de ideale combinatie van geschiedenis en puzzelen. Ik ben hier vooral gekomen voor de lezingen en de workshops, maar ik heb net bijvoorbeeld ook bij een Duitse vereniging informatie gevonden over hoe ik de Duitse tak van mijn familie kan onderzoeken.”

Ouders

Ruud Straatman van het Centraal Bureau Genealogie, dat het evenement samen met Erfgoed Leiden organiseert is blij met de opkomst. ,,We hoopten op zo’n vijftienhonderd bezoekers. Daar gaan we wel overheen.” Dat het evenement vooral vijftigplussers trekt, kan Straatman verklaren. ,,Mensen raken meestal zo rond hun vijftigste geïnteresseerd in hun eigen geschiedenis,” zegt Ruud Straatman van het Centraal Bureau Genealogie. Dat is zo’n beetje de leeftijd dat de ouders overleden zijn. Dan kan men niet meer bij de ouders terecht met vragen en beginnen ze het vaak zelf uit te zoeken.”

Frank Kwakkelstein (74) was er al voor zijn vijftigste bij. Hij pluist al ruim 40 jaar lang zijn familiegeschiedenis uit. ,,Het is een hobby waar geen eind aan komt,” zegt de Vlaardinger. ,,Het mooie aan genealogie is dat, als je zoekt je altijd wel wat vindt. Maar vaak vind je dat waar je niet naar op zoek bent.” Zo ook tussen de marktkraampjes. ,,Ik ben wel een bekende in het wereldje van de genealogie, maar hier vind ik toch weer nieuwe dingen. Ik zie dit als bijstuderen.”

Geïnspireerd

Ingrid (68) en Simon den Daas (68) uit Utrecht hebben een klein gezin en willen wat achterlaten. ,,Ik wil graag mijn levensverhaal opschrijven voor ons kind en onze kleinkinderen,” zegt Ingrid den Daas. ,,Dus we zijn hier met name voor de lezing ‘Levensverhalen schrijven’. Onze kleinkinderen hebben namelijk geen ooms, tantes, neven of nichten bij wie ze straks naar hun familiegeschiedenis kunnen vragen.”

,,Mijn moeder heeft ook verhalen geschreven over haar jeugd”, vult Simon aan. ,,Dat vinden we zelf zo leuk om te lezen. Dat heeft ons enorm geïnspireerd.” Ingrid: ,,Ik wil graag schrijven over hoe het was om als kind van net na de oorlog op te groeien. De lezing heeft me aan het denken gezet en het stimuleert me om er mee verder te gaan.”

Versteld

Ruud van Hove (63) uit Montfoort werkt aan zijn stamboom. ,,Nadat mijn vader was overleden, kreeg ik van mijn moeder een stapel oude papieren mee met het uit te zoeken wat weg kon. Daarin vond ik een envelop met daarin documenten waarom een gedeelte van mijn voorouders stond beschreven. Dat heeft mijn interesse aangewakkerd. Nu ben ik zelf met mijn stamboom bezig.”

Inmiddels heeft Van Hove al bijna duizend voorouders in kaart gebracht. ,,Een daarvan, uit 1471, ligt toevallig hier in de kerk. Dus ik kijk de hele tijd naar de grond om te zien of ik hem kan vinden. Verder ben ik vooral hier om eens te kijken wat er allemaal te koop is op het gebied van genealogie. Aardig wat blijkt. Daar sta ik eigenlijk wel versteld van.”

Nieuwe website bundelt geschiedenis Rijnland

De regio Rijnland kent een grote verscheidenheid aan historische verenigingen, stichtingen en werkgroepen, die zich elk met een specifiek stukje van de lokale geschiedenis of plaatselijk erfgoed bezighouden. De nieuwe website www.rijnlandgeschiedenis.nl van de Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland, die tijdens Famillement is gelanceerd, bundelt informatie van deze verschillende historische organisaties.

Negen verenigingen en instellingen, waaronder de Historische Vereniging Oud Leiden, Stichting Oud Zoeterwoude en Streekarchief Rijnlands Midden vullen momenteel de website met een agenda, nieuws en artikelen. Voor elke vereniging of instelling is er een eigen pagina beschikbaar en de site maakt het ook mogelijk om ervaringen uit te wisselen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.