Obdam sluit verloren zoon Paul Vlaar in de armen (update video)

1 / 2
OBDAM

De uitpuilende Sint Victor-kerk zingt luidkeels 'Dit is de dag' als pastoor Paul, met in zijn kielzog vier misdienaars, met waardige passen richting altaar schrijdt. Hij krijgt een staande ovatie. Obdam sluit zijn verloren zoon Paul Vlaar in de armen.

Nee, hij draagt geen oranje kazuivel maar een keurige crèmewitte. De eerste viering die pastoor Paul Vlaar leidt nadat de bisschop hem acht weken had geschorst vanwege de veelbesproken 'Oranjemis', is er één waar 'Haarlem' niets op aan te merken kan hebben. Helemaal volgens de regels van de Heilige Eucharistie. Geen voetbaldoelen, geen Marijke Helwegen, geen enkele aardse franje.

Maar enige religieuze ongehoorzaamheid ontbreekt niet. Onder zijn mouwen heeft pastoor Paul een oranje polsbandje, dat hij even laat zien met geheven arm: ,,Oranje blijft mijn kleur!'' Een jongetje dat hem een tekening komt brengen draagt een glimmend oranje trainingsjasje met 'Holland' achterop.

Even later toont pastoor Paul het 'klossie touw' dat hij kreeg van een broeder in de Egmondse Abdij om een border af te zetten waarin hij ging spitten. ,,De broeder zei: 'Zo leer je binnen de lijntjes te blijven'. Het touw was kaarsenlont, dus ik antwoordde: 'Daar zit nogal wat rek in'.'' Een daverend gelach galmt door de kerk.

Gemopper daarentegen als de naam van bisschop Punt valt. Pastoor Vlaar vertelt de bisschop de hand te hebben gedrukt en met hem in gesprek te zijn. Hij hoopt dat Punt eens naar Obdam komt, maar gezien het boze gemompel ('liever niet'), is daar de tijd nog niet rijp voor. ,,Misschien volgend jaar'', besluit Vlaar die de opgeluchte sfeer terugbrengt met het ritueel 'Vrede voor jou' waarbij de parochianen elkaar de hand schudden.

Meer nieuws uit Regio

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.