Irritatie over aanpak datalek Oegstgeest

Ruud Sep
Oegstgeest

Inwoners die in een kort juridisch briefje te verstaan krijgen dat ze niets te claimen hebben zo lang ze geen aantoonbare schade hebben geleden en een gemeenteraad die slechts mondjesmaat geïnformeerd wordt over de ontwikkelingen rond het datalek. Binnen de Oegstgeester politiek neemt de irritatie toe over de manier waarop wethouder Marien den Boer de nasleep van het uitlekken van privacygevoelige informatie aanpakt.

De gemeenteraad zou vorige week achter gesloten deuren worden bijgepraat over de meest recente ontwikkelingen rond het datalek. Maar daar stak de raad zelf een stokje voor: een zaak die duizenden Oegstgeestenaren hoogstpersoonlijk aangaat, mag niet in een achterkamertje worden afgehandeld, vond een ruime meerderheid van de raad.

Het ’nieuws’ dat de wethouder te melden had, is iets wat al weken bekend is: uit onderzoek blijkt dat niet uitgesloten is dat de de data van duizenden inwoners van Oegstgeest en Rotterdam door kwaadwillenden is opgepikt en gekopieerd. Hoe het mogelijk was dat een ingehuurde medewerker jaren geleden rustig het gemeentehuis uit liep met de gevoelige bestanden op zijn laptop - naar dat soort vragen is twee maanden na de ontdekking van het lek nog altijd niet gekeken.

Terwijl Rotterdam half maart al opdracht gaf aan haar rekenkamercommissie om de zaak tot op de bodem uit te zoeken, begint dat idee nu ook in Oegstgeest post te vatten. Verschillende fracties - waar onder de collegepartijen VVD en Leefbaar Oegstgeest - voelen wel iets voor zo’n onafhankelijk onderzoek. Probleem is alleen dat de rekenkamercommissie al een druk programma heeft. Onderzoek naar het datalek betekent dat ander onderzoek moet blijven liggen óf dat de gemeenteraad met extra geld over de brug moet komen.

Wantrouwen

Tim van Tongeren (PrO) had het helemaal gehad met de manier waarop Den Boer de zaak aanpakt en de raad pas op het allerlaatste moment informeert. ,,Dat vind ik bijna minachting van de raad.’’ In wat klonk als de opmaat naar een motie van wantrouwen pleitte hij ervoor een andere wethouder verantwoordelijk te maken voor de verdere afhandeling. Terwijl Den Boer duidelijk aangeslagen was, nam VVD-leider Vincent Janssen het een beetje voor hem op. Hij liet weten ’nu geen herschikking van taken in het college’ te willen.

Overigens komen bij Oegstgeestenaar Eric Oostveen, die samen met anderen een juridische procedure wil beginnen tegen de gemeente, nu de eerste signalen binnen die kunnen wijzen op misbruik van de gelekte data. Eén inwoner waarvan de gegevens op straat beland zijn, heeft de afgelopen tijd drie keer ene melding gehad van DigiD dat er een nieuw wachtwoord is aangevraagd. Eén maal zou de code zelfs succesvol zijn gewijzigd.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.