FC Lisse mag na punt nog hopen

Welmoed de Lang sportredactie@leidschdagblad.nl
Lisse

De prijzenkast van IJsselmeervogels puilt flink uit en ook die van FC Lisse mag er wezen. Maar tijden veranderen en zaterdag speelden de twee ploegen niet om de prijzen, maar om lijfsbehoud in de topklasse. ,,Dit is andere koek dan vroeger ja, maar het is ook de realiteit. We moeten alle zeilen bijzetten om niet te degraderen”, aldus doelpuntenmaker Robert van Boxel.

,,We leven nog”, zei Robbert de Ruiter na het zwaarbevochten punt opgelucht. Terwijl de uitslagen van de andere clubs binnendruppelden, gingen zijn mondhoeken langzaam wat omhoog. ,,We winnen een punt ten opzichte van de concurrentie. Dat hadden er ook drie kunnen zijn ja. Maar wij dwingen dat niet af. En dat is het hele seizoen al zo. Dit is al ons tiende gelijkspel.”

De coach sprak de woorden na een middag die ook alle andere kanten op had gekund. IJsselmeervogels begon sterk en mikte al na een paar minuten een open kans op de paal. FC Lisse had weinig te vertellen totdat Robert van Boxel na 24 minuten ineens 1-0 maakte. De voorzet van Kevin Winter werd door Jeffrey Buitenhuis uit de doelmond gewerkt, waarna Koen Fokkema hem terug kopte op de centrale verdediger. ,,Ik haalde in een keer uit en hij zat er lekker in. Dat gaf ons gelijk een stimulans. Je ziet wat vertrouwen met een ploeg kan doen.”

Want de thuisclub kreeg het ineens kansen op 2-0 en nu waren De Rooien zoekende. ,,Toen hadden we 2-0 moeten maken, gelet op de ruimte die we kregen”, vond De Ruiter, die zag dat de gasten vervolgens weer veel beter de kleedkamer uitkwamen.

Uitgerekend toen FC Lisse zich weer herpakt had, volgde twintig minuten voor tijd de 1-1 uit een doorgekopte vrije trap. De Ruiter: ,,Na dat doelpunt waren we het spoor helemaal bijster. We kwamen nog goed weg met een punt.”

Hoewel het lot van FC Lisse nog allerminst beslecht is, heeft het weinig om zich aan vast te klampen. Tekenend was dat de 37-jarige Winter, teruggekomen om het elftal uit de brand te helpen - ogenschijnlijk met gemak - de beste van het veld was. ,,Dat zou natuurlijk niet moeten”, moest Van Boxel toegeven. ,,Het zegt niet alleen wat over ons, maar ook over IJsselmeervogels”, vond De Ruiter, over de man die Vogels in 2007 nog mede naar de hoofdklassetitel hielp. Van Boxel: ,,Aan het begin van het seizoen hadden we nog de illusie mee te kunnen doen in de strijd om de tweede divisie. Nu zijn we aan het stoeien om topklasse te blijven spelen.”

De nummer 15 speelt een p/d-wedstrijd tegen de derdeperiodewinnaar van de hoofdklasse C. Van Boxel: ,,Dat zal echt niet makkelijk worden. Je speelt tegen een elftal dat vertrouwen heeft. Maar we moeten blijven knokken. Niet alleen voor onszelf, ook voor de club.”

FC Lisse staat nu drie punten voor op hekkensluiter RVVH, dat bivakkeert op de enige directe degradatieplaats.

FC Lisse: De Vries, Buijs, Van Boxel, De Goede, Filippo, Rauws, Winter, Vermeulen, Monteny, Önal (79. Pauw), Fokkema (48. Cijntje).

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.