Sportcomplex De Tweesprong Roelofarendsveen stort geld terug

© Archieffoto Leidsch Dagblad

Annelies Karman
Roelofarendsveen

Sportcomplex De Tweesprong heeft vorig jaar zoveel overgehouden, dat het subsidiegeld terug moet storten aan de gemeente. De reserve mag maximaal 125.000 euro zijn.

Het complex, waar het zwembad, tennisbanen, squashbanen en een sporthal bij horen, heeft in 2016 bijna 62.000 euro overgehouden. Zo’n 50.000 euro moet worden teruggestort naar Kaag en Braassem. De gemeente is de enige aandeelhouder en de grootste geldschieter.

Het is niet zo dat De Tweesprong de gemeente geld oplevert. ,,Het eerste zwembad in Nederland dat geld verdient, moet nog gebouwd worden’’, weet wethouder Floris Schoonderwoerd. ,,Per jaar gaat er meer dan vijf ton subsidie naar het complex. Het wordt intensief gebruikt, maar je moet je wel realiseren dat het wel veel geld kost.’’

Sinds 2016 betaalt De Tweesprong een kostendekkende huur, die hoger is dan in 2015. Daar staat tegenover dat het complex meer subsidie krijgt en hogere huurprijzen kan rekenen voor de eigen ruimtes, die vaak gebruikt worden door de gemeente. ,,Je ziet nu aan de eerlijke cijfers hoeveel het complex kost’’, vindt Schoonderwoerd.

Voor De Tweesprong zitten er heel wat grote uitgaven aan te komen. Groot onderhoud en installaties die vervangen moeten worden. Zou het dan niet beter zijn geweest dat het complex het overschot van 2016 in kas mag houden? Schoonderwoerd vindt van niet. ,,Die buffer van 125.000 euro bestaat uit gemeenschapsgeld. De Tweesprong heeft potjes voor onderhoud. Als daar niet genoeg in zit, dan is het goed dat de gemeente, als aandeelhouder, over de eigen bv meepraat.’’

De kans is aanwezig dat er niet genoeg geld apart is gezet voor de kosten die eraan zitten te komen. De eisen die worden gesteld aan bijvoorbeeld duurzaamheid, zijn tegenwoordig strenger dan in de tijd dat de kostenraming werd gemaakt.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.