Kasteelschip meert aan in Zijlsingel

1/2
Leiden

Al twintig jaar beleeft Lenny de Vries (67) zijn kinderdroom: wonen op een kasteelschip tussen de ridders en jonkvrouwen. Hij vaart heel Nederland rond met zijn museum, dat hij eigenhandig heeft gemaakt, al heeft hij hier en daar wel hulp gehad van een vrijwilliger. Sinds gisteren ligt Museumschip Vlotburg aan de Zijlsingel in Leiden.

,,Sinds mijn kindertijd is dit al een wens’’, zegt De Vries. ,,Ik ben geboren in Suriname, waar geen kastelen en ridders zijn. Juist daarom heb ik de middeleeuwen altijd heel erg leuk gevonden.’’

De Vries vindt niet dat ridder spelen alleen voor kinderen is. ,,Het wordt zo ingeprent dat als je volwassen bent, je moet gaan werken en niet meer je passie moet volgen. Sommige mensen nemen lange vakanties of sporten. Ik beoefen gewoon mijn hobby en zo ben ik gelukkig.’’

Begin

Op deze vroege ochtend is De Vries druk bezig zijn kasteelschip op te zetten. Hiervoor heeft hij jarenlang middeleeuwse voorwerpen verzameld en opgeslagen, van wapens tot martelwerktuigen. Hij houdt vooral advertenties goed in de gaten. ,,Een boerderij wilde van deze oude houten balk af, toen ik dat zag, was ik bijna aan het gillen! Die balk is zo zeshonderd à zevenhonderd jaar oud en die mocht ik hebben.’’ Alles maakt hij zelf, met alleen wat hulp en lessen van de gepensioneerde timmerman Jan Westerhuis.

In 2002 kocht hij een vijftig meter lang binnenschip, een ’kempenaar’ uit 1924. Daarop begon hij met de bouw van het kasteelschip. Na drie jaar kon het open. Bij de opening tijdens Sail in Amsterdam trok de ridder veel publiek, waaronder toenmalig koningin Beatrix, die langskwam met haar Gouden Draeck.

Zijn decor heeft hij vooral gebaseerd op boeken en op de schilderijen van Pieter Bruegel. Reproducties van diens werk sieren overal het kasteel. ,,Het zal niet allemaal precies kloppen, maar ik maak het schip zoals ik me de middeleeuwen voorstel.’’ Boven op het dek hobbelt Hercules, zijn minipaardje. ,,Bij een ridder hoort natuurlijk ook een ros’’, grapt De Vries.

Internationaal

De Vries beperkt zich niet tot Leiden en Amsterdam, maar hij vaart ook naar Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. In Duitsland ontmoette hij zijn vrouw Christel, die op een advertentie voor middeleeuwse voorwerpen had gereageerd. Samen met haar geeft hij rondleidingen aan klassen en groepen. Er passen zo’n vijftig bezoekers in het museum, dus op drukke dagen moeten ze op hun beurt wachten.

Voor Lenny de Vries is zijn wens uitgekomen; hij slaapt tussen de ridders. Meer verlangt hij niet van de toekomst. ,,ik wil gewoon de boel draaiende houden. Dit is mijn thuis en mijn kinderdroom.’’ Winst maakt De Vries niet. ,,Het is een eer om zo te kunnen leven. Daar wil ik wel wat geld voor bijleggen.’’

Museumschip Vlotburg is tot 7 mei 2018 elke dag tussen 11.00 uur en 18.00 uur te bezoeken. Het schip ligt aan de Zijlsingel ter hoogte van de Zijlpoort.

Meer nieuws uit Leiden