Meer leerlingen zonder diploma van school

Sebastiaan van der Lubben
Leiden

Het lukt scholen in de Leidse regio niet het aantal leerlingen terug te dringen dat zonder diploma de school verlaat.

Uit cijfers van het ministerie van onderwijs blijkt dat er meer, in plaats van minder voortijdig schoolverlaters zijn. In totaal is de toename minimaal - 0,1 procent -, maar voor specifieke schooltypen is het aantal leerlingen dat zonder diploma vertrekt, fors toegenomen.

Verantwoordelijk onderwijswethouder Frank de Wit (D66) wil met scholen uit de regio om tafel om het schooluitval terug te dringen. Dat probleem is het grootst op mbo-niveau 1. Daar verliet vorig jaar ruim veertig procent van de leerlingen zonder diploma de opleiding. Het streven is om dat percentage onder de 22,5 procent te houden. In Leiden ligt het aantal schoolverlaters op mbo niveau 1 zelfs nog hoger dan in de rest van de regio: bijna de helft (46,7 procent) stapt uit.

Het aantal voortijdig schoolverlaters op het mbo niveau 3 en 4 daalde tot 2014, maar is in 2015 toch weer opgelopen, naar 4,2 procent. Het aantal leerlingen zonder diploma op mbo niveau 2 daalde dit jaar naar 11,9. Maar het doel, dat maximaal tien procent van de leerlingen zonder papiertje van school gaan, is voorlopig nog niet gehaald.

Dat lukt ook niet in de bovenbouw van het vmbo. Daar verlieten voorgaande jaren weer meer leerlingen de opleiding zonder papiertje: van 1,2 procent in 2012 tot 1,8 procent vorig jaar.

In een verklaring liet de woordvoerder van onderwijswethouder Frank de Wit weten in te zetten op een ,,met betrokkenen gedeelde analyse, om op basis daarvan tot aanscherping van de maatregelen te komen”.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.