Oud-burgemeester Piet Hein Schoute overleden

Portret van Piet Hein Schoute, geschilderd door Bas van der Poll

Portret van Piet Hein Schoute, geschilderd door Bas van der Poll

Marieta Kroft
Wassenaar

Oud-burgemeester Piet Hein Schoute van Wassenaar is zondag op 73-jarige leeftijd overleden. Hij had al enkele jaren een langzaam verslechterende gezondheid, meldt wethouder Sabine Verschoor op Twitter.

VVD’er Schoute was burgemeester in het villadorp van 1985 tot 2000. Daarvóór was hij een aantal jaren raadslid en zes jaar wethouder in Leiden. Na zijn burgemeesterschap werd Schoute dijkgraaf van het Hoogheemraadschap van Delfland. In 2007 ging hij met pensioen.

Oud-politicus in de tijd van Schoute, Antoon Claassen (GroenLinks), herinnert de toenmalig burgemeester als een ’strenge, maar rechtvaardige man die de puntjes op de i zette’. ,,Hij was formeel, kende weinig uitspattingen. Maar het was goed zaken doen met hem.’’

Jan Pieter Becker maakte de voormalig eerste burger mee toen hij fractievoorzitter voor de VVD was. ,,Hij was burgemeester, maar ook burgervader, wel met afstand. Vergaderingen leidde hij met strakke hand. Herhaalde iemand het standpunt van een vorige spreker, dan kapte hij meteen af en zei: ’Ik heb niks nieuws gehoord’. Dat maakte sommige mensen een beetje bang voor hem. Sommigen noemden hem een regent, terwijl hij juist heel toegankelijk was. Hij was zeer begaan met de mensen. Als er iets was, dan was hij er.’’ Schoute laat een vrouw en twee kinderen na.

Zowel de gemeente Wassenaar als het hoogheemraadschap van Delfland uiten hun droefenis om het overlijden van de markante bestuurder op hun website.

De gemeenteraad van Wassenaar stond gisteravond tijdens de vergadering stil bij het overlijden. In raadhuis De Paauw ligt een condoleanceregister.

Donderdag om 12 uur is er een openbare herdenkingsdienst in De Dorpskerk, Plein 3 in Wassenaar.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.