Seksrelstudie ’was oké’

Marieta Kroft
Wassenaar

Heeft toenmalig wethouder Henk de Greef van Wassenaar in 2012 seksuele uitlatingen gedaan aan het adres van toenmalig raadslid Mary-Jo van der Velde? Rechtbank Midden-Nederland schaart zich achter het bureau Bing dat concludeerde dat de uitspraken met 99,5 procent zekerheid niet zijn gedaan.

Dat betekent bakzeil voor raadslid Ben Paulides. Hij was naar de rechter gestapt om Bing te dwingen zijn onderzoek naar de seksrel in te trekken. Paulides voelde zich gesterkt door de Accountantskamer die eerder al vaststelde dat het onderzoek ’onzorgvuldig, ondeskundig en onprofessioneel’ is uitgevoerd. De civiele rechter denkt er nu heel anders over en veroordeelt Paulides ook tot het betalen van smartengeld ter waarde van 5000 euro aan de voormalig Bing-directeur Jaap ten Wolde.

Ruim vijf jaar na de roemruchte nazit, blijft de seksrel Wassenaar nog altijd achtervolgen. Paulides, zijn vrouw en nog tien anderen waren na de raadsvergadering van 13 februari 2012 op de kamer van wethouder Dienke Dekker blijven hangen voor een borrel.

Gordijnen dicht

De Greef zou toen tegen het vrouwelijke raadslid Van der Velde hebben gezegd dat ’hij haar een lesje zou willen geven op de kamer van de wethouder met de gordijnen dicht en de kleren uit. Dit onder opgaven aan de bewuste dame van een bepaalde lengte waarmee hij de handelingen wilde verrichten’, zo staat in het vonnis beschreven. De Greef ontkende de uitspraken en ook de meeste andere aanwezigen gaven aan niets te hebben gehoord.

Paulides was wél getuige, maar liet zich niet door Bing verhoren omdat hij vond dat het onderzoek van alle kanten rammelde.

Niet je zegje doen tijdens het onderzoek van Bing ’is voor eigen rekening en risico’, aldus de rechtbank. Die vonnist het raadslid van de eenmansfractie Democratische Liberalen Wassenaar tot het betalen van het smartengeld aan de Bing-directeur en de proceskosten. Daarbij speelt voor de rechter ook mee dat Paulides op 6 mei 2015 een twitterbericht de wereld instuurde waarbij hij Ten Wolde vergeleek met een NSB’er en een kampbeul.

Wassenaar heeft Van der Velde, haar fractievoorzitter Henk de Vries en Paulides enkele jaren geleden al in totaal 120.000 euro betaald, in de hoop dat daarmee langlopende juridische procedures zouden worden gestaakt. Dat bleek ijdele hoop. Paulides windt zich erg op over de uitspraak van de rechter en geeft aan in hoger beroep te gaan. ,,Ik moet er eigenlijk hard om lachen. Zo absurd is deze uitspraak.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.