Sluiting dreigt voor snel groeiende school Het Dok

Basisschool Het Dok in nieuwbouwwijk Nieuw-Rhijngeest.
© Foto Hielco Kuipers
Oegstgeest

Basisschool Het Dok in de Oegstgeester nieuwbouwwijk Nieuw-Rhijngeest groeit als kool en de onderwijsinspectie was afgelopen zomer nog bijzonder goed te spreken over de kwaliteit van het onderwijs. Toch dreigt over anderhalf jaar het doek te vallen voor de algemeen bijzondere brede basisschool die nog geen twee jaar geleden haar intrek nam in een nagelnieuw schoolgebouw aan het Rustenburgerpad.

Voorzitter Emil Broesterhuizen van het schoolbestuur van de zelfstandige basisschool leidde afgelopen donderdag de noodklok tegenover een gehoor van gemeenteraadsleden. Doordat er jarenlang nauwelijks is gebouwd in Nieuw-Rhijngeest, lukt het de school – ondanks een uitstel van vijf jaar – niet om op tijd aan de stichtingsnorm te voldoen.

Om te mogen blijven bestaan, moet Het Dok op 1 oktober van dit jaar 298 leerlingen tellen. ,,Wij verwachten dan op 245 leerlingen te zitten’’, hield Broesterhuizen de raadsleden voor. ,,Het gevaar is dat het ministerie dan besluit om de financiering van de school per 1 augustus 2018 te beëindigen.’’

Dat er een probleem aan zit te komen, was bij de school al lang bekend. Al sinds 2015 wordt er daarom hard gewerkt aan mogelijke oplossingen. In de afgelopen twee jaar zijn er allerlei gesprekken gevoerd met schoolbesturen om de mogelijkheden voor een fusie af te tasten. Zo is er uitgebreid gepraat met het bestuur van de openbare basisscholen in Oegstgeest, het OPOO. Maar zonder resultaat. Broesterhuizen: ,,Het OPOO heeft zich teruggetrokken uit het overleg.’’

Hagenaars

Ook gesprekken met schoolbesturen in de Leidse regio, de bollenstreek en zelfs in Den Haag leidden niet tot het gewenste resultaat. Broesterhuizen ziet nog wel mogelijkheden voor samenwerking met een grote Haagse stichting, maar zowel de Hagenaars als de bestuursvoorzitter van Het Dok zien toch meer in een oplossing dichter bij huis.

Het liefst zou Broesterhuizen toch weer aan tafel gaan met het OPOO. Daarom riep hij de politici op om hun invloed aan te wenden om het bestuur van de openbare scholen weer terug aan tafel te krijgen.

Het grote probleem waar een fusie met het OPOO op stuit, is dat het eigenlijk niet mogelijk is. Dat wil zeggen: een volledige fusie van openbare scholen en een algemeen bijzondere school wordt alleen in krimpgebieden toegestaan. Dan maar een openbare school worden is voor Het Dok ook geen optie, want onder dat gesternte zakt de school onder de opheffingsnorm en gaat alsnog het licht uit.

De enige optie die overblijft is een onvolledige fusie waarbij één bestuur verantwoordelijk wordt twee stichtingen. Het OPOO vindt die constructie te ingewikkeld.

Wanneer het niet lukt om op tijd een fusiepartner te vinden, wordt het spannend voor Het Dok, maar volgens Broesterhuizen niet hopeloos. ,,In dat geval moeten we voor de tweede keer uitstel vragen. Bij het ministerie hebben ze dat nog nooit meegemaakt. Je ziet dat er in zo’n geval in eerste instantie vrij mechanisch wordt gereageerd: je voldoet niet aan de eisen, dus opheffen. Maar met wat politieke druk worden ze wel wat flexibeler.’’

Broesterhuis schat de kans dat de school opnieuw uitstel kan krijgen op ’meer dan 50 procent’. Het Dok denkt de komende jaren nog fors te groeien. De verwachting is dat de school in 2019 ruim boven de 300 leerlingen zal zitten.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.