Lelijke zege Ter Leede op RCL

Geke Maat (links) in duel met Anne-Sophie Bakker van Ter Leede. Foto Taco van der Eb

Hielke Biemond
Sassenheim

De topklassederby tussen Ter Leede en RCL was misschien wel de saaiste uit de geschiedenis. In een traditie van meestal interessante en aantrekkelijke duels, bleef de editie van 2014, die Ter Leede met 1-0 won, ver achter.

Het was al donker toen de wedstrijd begon en reservespeelster Sarissa van der Meer had op De Roodemolen dan ook ruim een uur de tijd om naar de prachtige volle maan te kijken die over het speelveld scheen. De mist die op en rond het veld neerdaalde, gaf een mystieke ambiance. Het povere duel stak er schril bij af. In het spectaculaire treffen in september (dat Ter Leede met 1-8 won), was blijkbaar al het kruit al verschoten.

,,Nee, we speelden niet best. We wisten van tevoren dat het een pittige wedstrijd zou worden. Nog een keer 8-1 verliezen zou RCL niet laten gebeuren. Het ging dan ook niet gemakkelijk”, aldus Van der Meer, die er krap een half uur voor het einde in kwam en zeven minutenvoor tijd de winnende treffer binnenschoot. ,,Je zit op de bank en dan gaat het toch langzaam een beetje kriebelen. Je wilt invallen, het is toch een derby. Fantastisch dat je dan de winnende maakt. Scoren tegen RCL is toch lekkerder dan in een andere wedstrijd.”

RCL had door het vormen van een verdedigingsblok lange tijd zicht op een punt. ,,Verliezen van Ter Leede is altijd al balen, maar daarom nu toch wel echt heel erg”, aldus RCL-speelster Geke Maat dan ook. ,,Je hoopt vooraf op een gelijkspel en er waren van beide kanten ook nauwelijks uitgespeelde kansen. Een beetje saai was het misschien wel. Een echte 0-0 wedstrijd. Maar dan gaat de bal er op het laatst toch nog in. Echt zonde.”

Tot dan toe had bij de roodgelen centrale verdediger Monica Hoogendam verrassend genoeg vrijwel de enige mogelijkheden gekregen. De aanvoerder komt met corners steevast mee naar voren en kon bij drie gelegenheden op doel mikken, waarbij haar laatste kopbal –na 68 minuten- tot twee keer toe van de lijn moest worden gehaald. Toen Van der Meer de bal echter even voor tijd voor haar voeten kreeg, schoot ze na een pass van Bianca Susan van net binnen de zestien wel raak. ,,De bal ging door allerlei benen van RCL-speelsters. Ik dacht die bal komt nooit meer bij mij, maar plots viel hij voor mijn voeten. Toen was het de hoek uitzoeken en binnen prikken. Super dat we de overwinning nog zo pakten.”

Terwijl RCL de goede reeks vlak voor de winterstop gestuit ziet, zit Ter Leede nog altijd in de lift. Doordat zowel RKHVV als Saestum punten verloren, wordt de afstand tot de topdrie steeds kleiner. ,,Lelijke overwinningen tellen ook”, glunderde Ter Leede-trainer Stefan Luykx. ,,En deze smaakt wel heel lekker.”

Ter Leede: Van Es, Van Zuthem, Hoogendam, Van Loe, Joore, Susan, Van der Windt, Wilmot, Van Kruistum, Bakker (80. Rodenburg), Van Vooren (65. Van der Meer).

RCL: Hogenboom, Disseldorp, Verheul, Siera, Graafland, Kok, Maat, Van Wensveen, Stojanovic (55. Gotink), Van der Meer (75. De Vlugt), Van den Berg.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.