Rondvaartfirma weer onder vuur na incident

Loman Leefmans
Leiden

De schrik zat er zondagmiddag even goed in, bij de Leidse waterpolosters die hun nationale titel vierden. Het ponton waarmee ze over het drukke grachtenwater een ereronde maakten, werd nabij de Visbrug ruw geblokkeerd door een rondvaartboot van rederij Rembrandt. Op internetfora wordt er schande van gesproken. ,,Ja, ja; het is altijd onze schuld’’, zo reageert Sonja Bierenbroodspot van Rembrandt.

Zij is naar aanleiding van het meest recente incident maar weer een mailwisseling begonnen met de gemeente. Want volgens haar is de veroorzaker een terrasboot die bij een restaurant aan de Nieuwe Rijn ligt afgemeerd. ,,Die is breder dan afgesproken. Daarmee begint alle ellende. Wij kunnen geen kant meer op en kunnen bij de brug niet zien wat eraan komt. En dan krijg je dergelijke situaties.’’

Aanvaringen

Dat Rembrandt de gebeten hond is, komt doordat de rederij met regelmaat ’waterslagen’ uitvecht met de gemeente. Zo moest Leiden zich in allerlei juridische bochten wringen om in de winter een ijsbaan en een kerstmarkt op de Nieuwe Rijn te kunnen leggen. Rembrandt vocht dat namelijk aanvankelijk met succes aan. Ook andere activiteiten op het Leidse water, zoals de jaarlijkse drakenbootraces en het Glazen Huis bij de Beestenmarkt probeerde Rembrandt te dwarsbomen. Dat, en een onophoudelijke reeks kleine aanvaringen, hebben het rondvaartbedrijf niet geliefd gemaakt. ,,Het is op sommige dagen een gekkenhuis op het water en ze vergeten dat onze boten beperkt manoeuvreerbaar zijn’’, aldus Bierenbroodspot. Van asociaal vaargedrag door haar schipper wil ze niets weten.

Onveilig

In zijn functie van loco-burgemeester stond wethouder Robert Strijk zondag de waterpolovrouwen aan de wal bij het stadhuis op te wachten. Hij zag de obstructie, niet de aanleiding. ,,Het was weer echt een drukte van jewelste. Het is mij bekend dat er een opstopping was en dat er even een onveilige situatie leek te ontstaan.’’

Drukte

Strijk wil dan ook liever water dan olie op het smeulende vuurtje gooien. ,,Gelukkig is er niks gebeurd. Drukte op het water hoort bij Leiden, maar het is wel belangrijk dat mensen elkaar de ruimte geven en dat veiligheid voorop staat."

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.