Verzet tegen flats bij Kopermolen

Loman Leefmans
Leiden

De affiches zijn ontworpen, gedrukt en klaar voor verspreiding. ’Geen woontoren in ons wijkpark’, staat erop.

Een aanzienlijk aantal bewoners van de Leidse Merenwijk vreest de bouw van twee flats aan de achterkant van winkelcentrum De Kopermolen.

,,Daarover heb ik van de gemeente nog helemaal niets gehoord’’, aldus bewoner Peter de Haas, mede-initiatiefnemer van de posteractie. Hij deed zijn beklag tijdens een raadscommissiebijeenkomst.

De Kopermolen staat centraal in wat een twistpunt tussen bewoners, gemeente en projectontwikkelaar dreigt te worden. Alle partijen zijn het erover eens dat het winkelcentrum toe is aan een stevige opknapbeurt.

Eigenaar Van der Vorm Vastgoed wil er dan ook enkele appartementencomplexen bouwen. De eerste voorlopige schetsen werden afgelopen zomer tijdens een openluchtbijeenkomst in het wijkpark getoond.

De gemeente is niet tegen de bouw van de flats. In Leiden bestaat immers een forse behoefte aan woningen. Dus mocht Van der Vorm verder gaan met het uitwerken van de plannen. Volgens bouwwethouder Paul Laudy (VVD) is een toename van het aantal woningen goed voor de stad.

,,Ook hier’’, stelde hij. ,,Ik heb bij verschillende bijeenkomsten over De Kopermolen een groot enthousiasme gemerkt voor het opknappen. Iets minder voor nieuwbouw’’, gaf Laudy toe.

Een van de Merenwijkers die helemaal niet enthousiast is, is Stellingmolen-bewoonster Houweling. De ’molens’ liggen naast het winkelcentrum, met uitzicht op het wijkpark.

,,Er wonen vooral mensen die de aow-grens ruim hebben overschreden. Ze genieten van hun uitzicht op het park. Als er woontorens komen, verstoort dat de natuur en hebben we daar allemaal last van’’, aldus Houweling.

Ze riep in herinnering dat het centrale wijkpark in de Merenwijk daar niet voor niets ligt. ,,De wijk is erg compact gebouwd en daarom is er indertijd als compensatie een park voor bewoners aangelegd. Daar moet niet aan worden getornd.’’

Laudy liet weten dat hij - aan raadsleden noch aan wijkbewoners - iets over de bouwplannen kan vertellen. Dat komt omdat er nog geen definitief ontwerp ligt. Hij zegde toe dat hij zodra dat het geval is, hij beide partijen gaat inlichten.

Meer nieuws uit Leiden

Video uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.