Elektrakeuringen moeten stalbranden terugdringen

Erna Straatsma
Leiden

Periodieke elektrakeuringen moeten het aantal stalbranden terugdringen. Dat staat in het gepresenteerde actieplan ’brandveilige veestallen 2018-2022’ van LTO Nederland, de Dierenbescherming, het Verbond van Verzekeraars, de brandweer en Producentenorganisatie Varkenshouderij.

Kortsluiting is vaak de oorzaak van een stalbrand. Met regelmatige elektrakeuringen zijn dit soort branden terug te dringen, denken de betrokkenen. De eerste eerste duizenden stallen zijn inmiddels gekeurd. Eind dit jaar moet de controle van alle vee-onderkomens klaar zijn.

Grote stalbranden, zoals in mei van dit jaar in een boerderij aan de Jan van Goijenstraat in Hazerswoude-Dorp, komen nog te vaak voor. ,,Voor boeren, dieren en omwonenden zijn stalbranden ronduit verschrikkelijk’’, zegt LTO-bestuurder Alfred Jansen. ,,Daarom staat het voorkomen van stalbranden bovenaan ons prioriteitenlijstje.’’

Bij nieuwe stallen is de brandveiligheid op orde dankzij scherpere bouwvoorschriften sinds 2014, maar het gros van de stallen is van voor die tijd.

De inspanningen van de afgelopen jaren hebben het aantal stalbranden niet verminderd en daarom zijn aanvullende maatregelen nodig, stellen de samenwerkende organisaties.

Ze onderzoeken nog of de plaatsing van bliksemafleiders op stallen, luchtafzuiging onder roosters in mestputten, verplichte plaatsing van brand- en rookdetectiesystemen en bluswatervoorziening zinvol is. Ook komt er een onderzoek naar het nut van automatische blussystemen in stallen.

De Dierenbescherming is groot voorstander van plaatsing van bliksemafleiders en sprinklerinstallaties. Directeur Co’tje Admiraal: ,,Hevig onweer zorgt steeds vaker voor een stalbrand.’’

Bij de brand in Hazerswoude-Dorp kwamen zes koeien om en raakte een flink aantal dieren ernstig gewond. De brand werd mogelijk veroorzaakt door een vonkje uit een borstelmachine, dat methaangas uit een naastgelegen giertank tot ontploffing bracht.

De stal dateerde uit 1979 en bevatte asbest die in de omliggende straten neerdaalde. Door de hevige brand is de precieze oorzaak niet meer te achterhalen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.