Twijfels over windmolens dicht bij kust

Archieffoto

Archieffoto

Peter van der Hulst
Noordwijk/Katwijk

Het rijk wil de beoogde windparken bij Zuid- en Noord-Holland uitbreiden met een strook tussen de 10 en 12 mijl. ,,Het is nog niet duidelijk waarom de extra gebieden voor windenergie op zee nodig zijn’’, meent de Commissie mer.

Dit onafhankelijke orgaan adviseert bij het opstellen van een milieueffectrapport. De commissie wijst er op dat de aangewezen gebieden buiten de 12-mijlszone ’nog niet vol’ zijn. Pieter-Jan Barnhoorn, die het verzet namens de gemeenten coördineert, is blij met die conclusie. ,,Daarmee doelen ze op IJmuiden Ver.’’

De kustgemeenten pleiten al tijden om de molens in dit, vanaf de kust onzichtbare gebied, te zetten. ,,Bouwen binnen de 12 mijl is ook slechter voor milieu en recreatie’’, wijst Barnhoorn op een andere aanname van de commissie.

Minister Henk Kamp wijst IJmuiden Ver tot nu af vanwege de hogere kosten van 1,2 miljard euro. Dat vindt de Commissie mer onvoldoende. Zo moet het rijk met inhoudelijke argumenten uitleggen waarom bouwen binnen de 12 mijl noodzakelijk is. Barnhoorn mist ook nog een gedegen onderbouwing bij de kostenberekening van 1,2 miljard.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.