Hulpdiensten oefenen voor de Katwijkse kust

© Foto Paul Termorshuizen

Alieke Hoogenboom
Katwijk

Ambulancepersoneel, politieagenten, de reddingsbrigade en KNRM, kustwacht en brandweerlieden kwamen zaterdag in actie voor een oefening in Katwijk. De regionale hulpdiensten werden rond kwart over negen ’s ochtends ’opgeroepen’ voor een gasexplosie op een zeiljacht voor de Katwijkse kust. Daarbij vielen elf fictieve gewonden.

„Zo’n multidisciplinaire oefening is een logistieke uitdaging”, zegt Arie van Dijk die de hulp vanuit de meldkamer in goede banen heeft geleid. Hij roept onder meer de hulpdiensten op, informeert hoe ernstig de verwondingen zijn en controleert vervolgens in welke ziekenhuizen in de regio plek is.

De hulpverleners wisten dat ze zaterdag in actie moesten komen, maar niet exact hoe laat en wat ze zouden aantreffen. „We willen de oefening zo realistisch mogelijk maken”, legt Van Dijk uit. De gewonden aan boord waren acteurs die er speciaal voor zijn opgeleid slachtoffer te spelen.

Ook de wonden waren niet echt, maar zagen er wel realistisch uit. „Explosieletsel kan ernstig zijn. De een had bijna niets, bij een ander kwamen de ingewanden eruit.’’

Van Dijk is erg tevreden over hoe de samenwerking is verlopen. De hulpdiensten oefenen elk jaar vlak voor het zomerseizoen, zodat ze goed op elkaar zijn ingespeeld. „De oefening is weer geslaagd. Volgend jaar doen we dit zeker weer.’’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.