Weinig enthousiasme voor Fietsnota Leiderdorp

Aad Rietveld
Leiderdorp

Niemand in de gemeenteraad van Leiderdorp wordt enthousiast van de Fietsnota 2014-2020. Uit de analyse blijkt dat fietsen in het dorp onveilig en oncomfortabel is. Fietsers zijn niet tevreden. Burgemeester en wethouders willen daar de komende zes jaar niet veel aan doen, want daar is geen geld voor.

Het inspireerde wethouder Kees Wassenaar (VVD) tot een nieuw spreekwoord: ’We moeten fietsen met de fietsen die we hebben’. Het enige punt waarop de gemeente op korte termijn gaat scoren, zei de wethouder, is de Engelendaal. Alle kruispunten van die weg worden gereconstrueerd en de verkeerslichteninstallaties vervangen en daar gaan de fietsers van profiteren.

Er is veel kritiek op de Fietsnota. Eén van de doelen van die nota is het fietsverkeer in zes jaar met vijf procent te laten toenemen. ,,Zolang we niets doen aan de veiligheid is dat misschien niet zo verstandig’’, zei PvdA’er Roeland Schmidt. ,,Want dan betekent meer fietsers ook meer risico.’’ GroenLinks en de LPL vinden die doelstelling juist niet ambitieus genoeg. ,,Met vijf procent meer fietsers kom je uit op het Nederlands gemiddelde’’, mopperde Koos Koster van de LPL. ,,Waarom streeft Leiderdorp altijd naar de middelmaat?’’

Als de nota in december in de gemeenteraad komt, zullen verschillende partijen wijzigingsvoorstellen indienen. D66 bijvoorbeeld wil iets doen voor fietsende scholieren op de Rietschans en de Touwbaan. ,,Die fietsen nu tussen zwaar vrachtverkeer. Het is wachten tot het fout gaat’’, zei raadslid Henri Verheggen.

Meer nieuws uit Regio

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.