Leienaartjes en wipkippen zijn uit de gratie

Loman Leefmans
Leiden

'In het diepste geheim' zijn de Kaasmarkt, Haven en Van der Werfstraat onlangs ontdaan van paaltjes, prullenbakken en onnodige verkeersborden. ,,Als test, om te zien hoe mensen erop reageren'', verklaart verantwoordelijk wethouder Paul Laudy.

Het bevalt, waardoor Laudy en zijn ambtenaren nu een plan lanceren om héél Leiden te ontdoen van dergelijke obstakels. 'Ruimte om te leven', heet het omvangrijke project.

Ambtenaar Ronald Gerritsen presenteerde de plannen waaraan 'inwoners en bedrijven worden aangemoedigd om mee te doen.' ,,Niet veel kleine boompjes, maar een paar grote. Niet van die standaard speeltoestellen, maar een grotere variëteit. Meer buitenreclame, maar dan wel kunstzinnig gemaakt'', zo gaf hij als voorbeelden.

Bewoners krijgen meer inspraak

En bewoners krijgen veel meer inspraak als het gaat om de plaatsing van afvalcontainers, bomen, bloembakken of speeltoestellen in hun wijk. Sterker nog, ze mogen zelf groenstroken of evenementenpleintjes adopteren en onderhouden. ,,Het onkruid mag in Leiden niet meer chemisch worden bestreden'', aldus Gerritsen. ,,Dan moet je de begroeiing voor lief nemen en bewoners helpen daar wat van te maken. De gemeente staat op afstand, maar is in de buurt.''

Intiemere bankjes

Leidenaartjes, wipkippen en hondenstroken hebben dus hun langste tijd gehad in Leiden. De periode van intieme bankjes, buitenschaakborden en door Leidenaars zelf beschilderde en volgeplante bloembakken is aangebroken. De gemeente ontkent niet dat deze 'grote veranderingen in de openbare ruimte' mede zijn ingegeven door het feit dat er ook op dit onderwerp miljoenen moeten worden bezuinigd. ,,Maar we geven ook de stad terug aan de bewoners; schoon en veilig'', aldus Laudy.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.