Leids biotechbedrijf BBB Therapeutics gered

Wilfred Simons
Leiden

Het Leidse biotechbedrijf BBB Therapeutics maakt een doorstart. Oprichter Pieter Gaillard keert terug bij het bedrijf dat hij afgelopen najaar nog verliet omdat hij het niet eens was met het gevoerde beleid. Hij heeft afspraken gemaakt over de ’boedelschulden’ van het bedrijf met curator Marc Udink. Verder heeft Gaillard ondernemers uit zijn netwerk bereid gevonden om te investeren in de ontwikkeling van de twee belangrijkste producten van BBB Therapeutics.

Ten tijde van het faillissement in januari had het bedrijf schulden ter aarde van 1,25 tot 2 miljoen euro. ,,We hopen op termijn alle schuldeisers af te betalen uit de inkomsten van het bedrijf.’’

De afgelopen jaren werkte BBB Therapeutics aan twee geneesmiddelen tegen hersentumoren (product 2B3-101) en hersenontstekingen (product 2B3-201). Medicijnen kunnen daar vrijwel niet komen omdat de bloed-hersenbarrière ze niet doorlaat. BBB Therapeutics beschikt over een technologie die de medicijnen wel in de hersenen kan afleveren. Beide geneesmiddelen zijn in mensen getest, volgens Gaillard met bemoedigende resultaten.

Spelverdeler

Gaillard zoekt een nieuwe naam voor zijn bedrijf, dat twee of drie medewerkers zal tellen. Het heeft de beschikking over de patenten uit de failliete boedel en behoudt het recht op de productie van de geneesmiddelen. Gaillard wil zo ’spelverdeler’ worden. De partners, van wie Gaillard de identiteit nog niet bekend wil maken, leveren een bijdrage aan de klinische ontwikkeling.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.