Leiden wil zijn geld voor trekvaart terug

De Haarlememrtrekvaart nabij de plek waar de brug moet komen.

De Haarlememrtrekvaart nabij de plek waar de brug moet komen.© Archieffoto Hielco Kuipers

Binnert Jan Glastra
Leiden

De gemeente Leiden denkt nog steeds dat zij geld voor onderhoud aan en langs de Haarlemmertrekvaart terug kan claimen van de firma Tolhuysch BV van de Oegstgeestse familie Smitsloo. Dat blijkt uit de antwoorden die burgemeester en wethouders geven op vragen van de SP.

Het gaat om de uitgaven aan achterstallig onderhoud waartoe Leiden zich in 2006 verplichtte (van 1,25 miljoen euro) in een alomvattende deal met buurgemeente Oegstgeest om de relatie te herstellen en met een schone lei te beginnen. Leiden ziet dat als een soort voorschot aan Tolhuysch B.V., die een jaar eerder voor een euro het Oegstgeestse deel van de trekvaart kocht (nadat de gemeente Oegstgeest op het laatste moment als koper terugkrabbelde). Tolhuysch was daarbij immers overeengekomen Leiden te vrijwaren van de onderhoudskosten.

Het leidde tot een conflict dat nog altijd niet is opgelost. In de deal met Oegstgeest brak de toenmalige Leidse PvdA-wethouder Marc Witteman een contractueel vastgelegde afspraak. Namelijk dat Leiden claims van andere gemeenten om het onderhoud te betalen, juridisch zou aanvechten. Sterker, de gemeente had Oegstgeest zelfs - bleek later - gevraagd aangeschreven te worden zodat ze een sterkere zaak zouden hebben om de kosten door te belasten. Én in dezelfde deal werd afgesproken om bij Poelgeest een brug te bouwen over de verkochte trekvaart. Tolhuysch achtte zich daarom niet langer gehouden aan zijn contract uit 2005 en dus ook niet aan de verstrekte vrijwaring. Kort gezegd: Tolhuysch was en is niet langer van plan het onderhoud te bekostigen.

De SP rakelde de kwestie weer op nu het bedrijf Padox BV, ook van de familie Smitsloo, zich verzet tegen het bestemmingsplan dat die brug mogelijk maakt.

Tegen een vorm van compensatie is Padox bereid dat bezwaar in te trekken. De partij stelt dat Smitsloo vooral via de verkoop van ligplaatsen, enkele miljoenen euro’s verdiende aan de trekvaartdeal en wil voorkomen dat die de gemeente nog meer gaat kosten.

Uit de antwoorden blijkt het college van B en W de kwestie nog altijd vastbesloten is het onderhoudsgeld terug te halen en dat binnenkort met het Oegstgeestse bedrijf wil bespreken.

Ook stelt het college dat als Padox niet wil meewerken aan de bouw van de brug, onteigening van de betreffende grond de volgende stap is. De Oegstgeestse zakenman acht het allebei kansloos. Met de deal uit 2006 heeft de gemeente volgens hem zichzelf buitenspel gezet. Verder stelt hij dat, omdat Oegstgeest noch Leiden hem de afgelopen jaren benaderde voor de bouw van de brug, ook een onteigeningsprocedure zal stranden.

De gemeente wil vooruitlopend op het gesprek niet reageren.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.