Examens 2017: ’Je komt uit de hardste wereld’

Puk Kruik.

Puk Kruik.© Foto Hielco Kuipers

Janneke Dijke
Lisse

Nog voordat ze hun diploma op zak hebben zijn ze al bijzonder geslaagd, de scholieren in deze examenrubriek. Vandaag Puk Kruik (20) uit Lisse. Hij zat bij defensie maar ging weer terug naar school.

,,In 2013 heb ik examen vmbo-t gedaan op het Duinzigt College in Oegstgeest. Daarna ben ik Veva (veiligheid en vakmanschap, red.) gaan doen aan het ID College in Alphen. Dat is een mbo-opleiding waarbij je wordt klaargestoomd voor defensie.

Ik wilde al heel lang bij defensie. M’n interesse werd gewekt door de verhalen van een docent. Ik zocht iets waarbij ik iets kon doen bij conflicten. Ook de kameraadschap leek me mooi. Die kom je nergens anders zo tegen als bij het leger.

De Veva duurt anderhalf jaar. Je gaat steeds drie weken naar school, en dan een week op stage, een soort bivaks. Daarna ben ik begonnen aan de landmachtopleiding tot pantser-infanterist, in Assen. Als pantser-infanterist zit je met zeven man onder in een pantservoertuig. Je komt aan, klepje open, je rent er met z’n allen uit en doet je ding. Het is echt een gevechtsfunctie, vooraan in de linie. Dat is wat ik wilde.

Het ging mis toen ik tijdens de marsen pijn in mijn been kreeg. Het bleek een scheenbeenvliesontsteking te zijn. Ik kon gewoon niet meer op m’n poten staan. In het revalidatietraject zat ik de hele dag op m’n kamertje te wachten op de fysio. Ik verveelde me en had tijd om na te denken.

Zo kwam ik erachter dat ik iets anders wilde gaan doen. Op m’n 32ste zou ik moeten stoppen met mijn functie. Ik wilde sowieso niet tot mijn 65ste bij defensie blijven. Gymdocent worden leek me ontzettend leuk. Dus heb ik besloten om havo te gaan doen. Nu doe ik volwassenonderwijs op het Boerhaave College in Leiden.

Het was een enorme omschakeling: weer de hele week thuis wonen en naar school gaan. Je komt uit de meest harde wereld die er bestaat. En dan zit je tussen de 17-jarigen die hun mond niet houden en de hele tijd op hun mobieltjes kijken. Ik voel een groot contrast. Ik heb veel levenservaring opgedaan bij defensie, ken mezelf nu door en door. Ik vond het binnen zitten in het begon ook vermoeiend.

Ik sta er best goed voor. Voor Nederlands sta ik het slechtst: een 5,9, maar het examen ging wel oké. Ik ga wel slagen. Het moet gek lopen wil het niet lukken.

Na de zomer ga ik de Halo in Den Haag doen, de opleiding voor gymdocent. Ik ben al aangenomen - als ik slaag natuurlijk. Het lijkt me ontzettend leuk. Gym is een stukje ontspanning, maar je kunt kinderen ook discipline bijbrengen. Misschien klink ik nu heel oud, maar ik heb het idee dat kinderen dat wel kunnen gebruiken.’’

Bijzonder geslaagd

In de examenrubriek vandaag de bijzondere examenleerling Puk Kruik, die na een tussenstop bij defensie opnieuw naar school ging. Hij doet maandag 22 mei havo-examen maatschappijwetenschappen. Voor de havo staat er die dag ook natuurkunde op het programma. Vmbo’ers doen maatschappijleer, wiskunde, biologie, dans of drama. Vwo’ers hebben examen Grieks of biologie.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.