Minister: ’Geen organen door ruzie LUMC verloren gegaan’

Marieta Kroft
Leiden

Volgens minister Edith Schippers van volksgezondheid zijn geen organen verloren gegaan, als gevolg van de ruzie tussen chirurgen op de transplantatieafdeling van het LUMC.

Dat schrijft ze in antwoord op vragen van de VVD-Kamerleden De Lange en Rutte. Eerder gaf het LUMC dat ook al aan. Als gevolg van de ruzie, waardoor drie van de zeven artsen hun werk in het ziekenhuis al dan niet noodgedwongen neerlegden, beperkte de raad van bestuur op 18 december het aantal operaties. Hoewel het conflict met de thuiszittende artsen er nog steeds is, kunnen door een herschikking van taken alle operaties sinds 18 januari weer in Leiden worden uitgevoerd.

Het Erasmus MC in Rotterdam nam tussen 18 december en 18 januari twee levertransplantaties van het LUMC over, aldus Schippers. In die periode zijn in totaal acht organen aangeboden aan het LUMC: drie levers en vijf alvleesklieren. Twee keer werd de lever doorverwezen naar Rotterdam en daar getransplanteerd. De derde lever was van onvoldoende kwaliteit. Dat gold ook voor de vijf alvleesklieren. De minister kijkt daar niet van op: 85 procent van de alvleesklieren zijn ongeschikt voor transplantatie.

Kamerlid De Lange is blij bevestigd te krijgen dat er geen organen door de ruzie verloren zijn gegaan. Wel wijst hij op de kwetsbaarheid die er nog altijd is op de transplantatie-afdeling van het Leidse ziekenhuis. Hij pleit daarom voor een snelle oplossing voor het conflict. ,,Conflicten vallen in het niet bij de unieke kans om met een nieuw orgaan een mens een tweede leven te geven.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.