Avanti na drie jaar terug naar eredivisie

Simon Goessens, Steffen Greup en Frank Hollak van Avanti.

Simon Goessens, Steffen Greup en Frank Hollak van Avanti.© Foto Nico Stolwijk

Ron Hoogendam
Hazerswoude-Dorp

Avanti heeft op indrukwekkende wijze, met een moyenne van bijna zeven punten per duel, de titel in de eerste divisie A voor zich opgeëist. Met liefst negen zeges en een gelijkspel hield de Hazerswoudse ploeg de concurrentie achter zich. In stijl, met een 9-1 zege op de verzwakte streekgenoot Pecos, bezegelde Avanti de promotie naar de eredivisie, waaruit het drie jaar geleden degradeerde.

Meteen na het beslissende zevende punt van Simon Goessens, die eenvoudig langs de dapper en goed spelende invaller Yoni Evers kwam, omhelsden Frank Hollak, Steffen Greup en Goessens elkaar. Niet veel later stormden tientallen hondstrouwe supporters naar de tafel om hun helden te feliciteren.

Met Vincent Blom volgend seizoen weer terug op het oude nest hoopt de ploeg van de trotse preses Nico Stolwijk zich te gaan handhaven op het hoogste niveau. „Het zal niet makkelijk worden, maar met Vincent erbij hebben we in ieder geval een sterke vierde man”, sprak Frank Hollak glunderend.

Hij verloor dit seizoen net als maatje Greup slechts zeven van de 27 partijen. Goessens won er 24 uit 30. Avanti is met recht de verdiende kampioen, al had het lange tijd de hete adem in de nek van Hilversum.

Blij en opgelucht waren de Avanti-spelers nadat ze het laatste klusje hadden geklaard tegen nummer drie Pecos, dat zonder hun kopman Tony Nader acteerde. Nader was afwezig omdat hij koos voor het coachen van Pecos 2, dat op uitzonderlijk knappe wijze bij de Limburgse concurrent Red Stars de titel in de eerste divisie B pakte.

„Of ik nog getwijfeld heb aan een goede afloop? Nee, eigenlijk niet’’, sprak Greup, glimmend van oor tot oor. „Maar we waren er niet zeker van met wat voor opstelling Tempo Team zou spelen tegen onze concurrent Hilversum, die maar drie punten achter ons stond. En Pecos was wel verzwakt, maar je moet het toch maar even doen tegen die anderen.”

„Vorige week tegen Tempo Team ging het moeizaam”, zei Hollak. „Vandaag ging het goed. Maar Youri (Soons, red.) speelde goed en die jonge Tim (Gras, red.) ook.”

Soons, die zijn laatste wedstrijd voor Pecos speelde, won knap met de talentvolle invaller Gras (16) het dubbel en verloor nipt van Hollak. Soons: „Ik ben tevreden dat ik weer paar mooie potten heb gespeeld, daar geniet ik van, al kon ik helaas net niet winnen. Het is na 25 jaar onafgebroken landelijke competitie mooi geweest. Nu heb ik meer tijd voor het gezin en andere dingen.’’

Het feestje werd bij Avanti tot in de late uren gevierd. De vreugde was extra groot doordat de vrouwen tweede zijn geworden in de eerste divisie A, na een 7-3 zege tegen Tanaka en zich daardoor mogen opmaken voor een beslissingswedstrijd op 19 mei, tegen vermoedelijk Taverzo. „Het wordt heel spannend, ik hoop dat we daar een beetje mee om kunnen gaan’’, sprak de blije Avanti-kopvrouw Nena Zantman.

De vrouwen van Scylla hebben zich met steun van wat jeugdige supporters veilig gespeeld in de eredivisie. Tegen De Treffers werd het 3-0 in Leiden, net als eerder dit seizoen in Roelofarendsveen.

Van het trio Marie Depuydt, Esmee van Marwijk en Kim Hergelink had alleen die laatste het zwaar. Tegen Maaike Dekkers ontsnapte ze aan een vijfde game. „Volgend seizoen gaan we weer voor de play-offs”, sprak Depuydt. De Treffers heeft nog twee herkansingen op lijfsbehoud, maar zit niet te wachten op een eredivisieplek.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.