Meelfabriek biedt kadetten training op eenzame hoogte

Niet naar beneden kijken was een understatement op deze hoogte.© Fotografie Hielco Kuipers

Stef van der Rest
Leiden

Na drie uur slaap gewekt worden met traangas, boven een afgrond van dertig meter via een touw naar de andere kant klauteren en abseilen in een meelsilo om vervolgens door het kleine gat aan de onderkant eruit te klauteren. Dit alles stond de kadetten van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda dinsdag in de Leidse Meelfabriek te wachten.

De oefeningen in de Meelfabriek maakten deel uit van een driedaagse training die de kadetten fysiek en vooral mentaal op de proef moest stellen. Op de eerste dag moesten ze de Kaag zwemmend oversteken zonder hun bepakking nat te maken. Door het goed in te pakken was dit mogelijk, maar één kadet bleek hier minder vaardig in. Om twee uur ’s nachts kwamen ze aan in de Meelfabriek en moesten ze in een donkere, vochtige kelder slapen. Na een korte nacht moesten ze diverse stress- en hoogteoefeningen doen, waaronder abseilen vanaf de top van het complex.

Unieke locatie

Kapitein Tom is dik tevreden met de locatie. ,,Het is een groot en hoog gebouw met veel smalle ruimtes. Voor ons is het uniek dat wij op zo’n plek kunnen trainen. Ik ga het zeker aanraden bij collega’s.’’ Toch was de kapitein niet specifiek op zoek naar zo’n locatie. ,,We geven ze opdrachten om oefeningen te plannen. Een van onze kadetten komt uit Leiden en vond de fabriek een geschikte locatie voor een training. Wij hebben vervolgens een risicoanalyse gedaan om te bepalen wat we konden bouwen.’’

Buiten de fysiek zware oefeningen ging het vooral om stressbestendigheid. De kadetten moeten leren hoe ze stress bij zichzelf kunnen herkennen, maar vooral ook bij anderen. ,,We gaan nog een oefening doen die nogal wat stress veroorzaakt. Boven op het dak van de fabriek hebben we een plank en daar moeten de kadetten geblinddoekt overheen lopen. Het idee is dat ze denken dat ze boven de afgrond lopen. We hopen dat ze met die stress om kunnen gaan en elkaar steunen.’’

Na de oefeningen in de Meelfabriek moesten de kadetten onder tijdsdruk vanuit Warmond naar Katwijk roeien waar ze ’s nachts nog training hebben gehad op het strand.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.