Eigenaar eist pand van Iets Anders in Noordwijk op

Archieffoto

Archieffoto

Paul de Vlieger
Noordwijk

De gedachtengang van de vader was niet verkeerd. Hij liet het bedrijfspand aan de Grent in Noordwijk na aan zijn zwakbegaafde zoon. Uit de huuropbrengsten zou hij - ook nu zijn ouders zijn overleden - gemakkelijk in zijn onderhoud kunnen voorzien. Maar het verhaal liep uit op een debacle, zo bleek gisteren tijdens een kort geding.

Doordat de huurder en exploitant van restaurant Iets Anders stelselmatig de huur niet betaalde, groeiden de financiële problemen de zoon boven het hoofd. Sinds 2010 zou de huurachterstand van het restaurant zijn opgelopen tot meer dan een half miljoen euro.

De raadsman, die sinds kort de belangen van de eigenaar behartigt, weet wel waarom het mis ging. De man, die niet in staat was de zitting bij te wonen, zou verkeerde adviseurs hebben gehad. Mede door zijn handicap had hij zaken ook op zijn beloop gelaten. De Belastingdienst eiste wel zijn deel van de nog te krijgen huurinkomsten op. Het gevolg was dat de bank zijn woning heeft geveild en nu aanklopt voor het pand aan de Grent.

Ontbinding

Om verdere escalatie te voorkomen, eiste de raadsman van de eigenaar gisteren voor de Haagse rechtbank ontbinding van het huurcontract en directe ontruiming van het horecapand. Het plan is dan om via bemiddeling van een grote brouwerij een nieuwe huurder te vinden, waardoor in de toekomst de huur wel is gegarandeerd.

Om de grootste financiële nood te lenigen vroeg de advocaat om een voorschot van 100.000 euro op de achterstallige huur. Tijdens de zitting verhoogde hij dat bedrag met nog een ton, omdat over de hoogte van dat te vorderen bedrag geen verschil van inzicht tussen eigenaar en huurder bestaat.

Vooral de toegenomen concurrentie in de badplaats zou de huurder parten spelen. Door de standpaviljoens zijn er naar zijn mening duizend restaurantstoelen bijgekomen en dat merkt hij. ,,Het is er een stuk moeilijker op geworden.’’

'Dubieuze rol'

Volgens de raadsman van de eigenaar speelt er op de achtergrond heel iets anders. Hij betichtte de zwager van de zwakbegaafde man van een dubieuze rol. Na eerst de belangen van zijn cliënt te hebben behartigd, zou hij nu zijn aangeschoven in het kamp van de huurder. ,,Er wordt door hem een heel vies spelletje gespeeld’’, betoogde de advocaat. ,,Hij wil de hypotheek van 160.000 euro wel overnemen, maar het pand is meer dan een miljoen waard.’’

Ontruiming van de zaak is volgens de huurder niet nodig. Hij wil per september vertrekken vanwege het slechte economische klimaat in Noordwijk en in Leiden een nieuwe zaak starten. De eigenaar wil zo lang niet wachten. In de zomer kan een nieuwe huurder worden gevonden, erna wordt lastiger. Uitspraak over een week.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.