Rijnsburgs rampseizoen dreigt

Hielke Biemond
Spakenburg

Een schitterend doelpunt op bezoek bij de club die hij ontvluchtte, verleidde Ismail Celen niet tot juichen. Sinds het ontslag van trainer Frans Adelaar heeft de middenvelder geen reden meer om een hekel te hebben aan IJsselmeervogels. Bovendien stond hij met Rijnsburgse Boys op een kansloze 3-0 achterstand tegen de in chaos vervallen recordkampioen, die vijfmaal op rij had verloren.

Nu de huidige club van Celen voor het eerst sinds de invoering van de topklasse genoegen neemt met een plaats in de subtop, zit zelfs dat er niet in. De vaste volgers van Rijnsburgse Boys konden na de zoveelste wanprestatie (4-1) de ranglijst nauwelijks geloven: de achterstand op de zevende plaats bedraagt slechts twee punten.

Plaatsing voor de nieuw te vormen tweede divisie is dus nog altijd mogelijk, terwijl het team meer op een degradatie- dan op een promotiekandidaat lijkt. De cijfers onderstrepen dat: twee zeges in de laatste vijftien wedstrijden.

De gelijkenissen met het recente rampseizoen van Katwijk worden treffend. Met een selectie vol goede voetballers steeds verder wegzakken, blijven aanvallen ondanks de enorme hoeveelheid tegendoelpunten, een bestuur dat verwacht dat het allemaal goedkomt en een trainer die aangeeft te zullen vechten tot het bittere einde. ,,Ik vlucht niet, ik vecht’’, sprak Niek Oosterlee. ,,Dat moeten die jongens ook doen.’’

Vergeten

Volgens hem kan zijn ploeg het wel vergeten als de laatste twee optredens maatgevend zijn. Tegen zoveel verdedigend geschutter, een letterlijk citaat, valt volgens de trainer niet op te voetballen. IJsselmeervogels hoefde niet eens efficiënt met de kansen om te springen om vier keer te scoren. Ook veelzeggend: spits Fred Benson had dit hele seizoen pas twee doelpunten gemaakt en kwam nu tot een hattrick.

De schuld legde Oosterlee nadrukkelijk bij de spelers, die hij altijd veel eigen verantwoordelijkheid geeft. Ter illustratie lichtte hij de vroege tegentreffer eruit. Van de defensieve afspraken zag hij bij de hoekschop niets terug. ,,Spelers stonden totaal ergens anders.’’ Benson kon de bal bij de eerste paal inkoppen. ,,Met de kop er niet bij’’, sprak de trainer. ,,Niet gefocust.’’

Kwetsbaar

Hij overweegt niet om zijn speelwijze, die Rijnsburgse Boys nog los van alle persoonlijke fouten kwetsbaar maakt, in te ruilen voor iets degelijks. Counteren past volgens hem niet bij deze spelers. Slechts in één fase, tussen de 1-0 en de verwoestende uithaal van Oktay Oztürk (2-0), kwamen door als een team te spelen de kwaliteiten tot uiting. IJsselmeervogels werd onder druk gezet en in de problemen gebracht.

De door Celen verdiende strafschop werd door gelegenheidsaanvoerder Raily Ignacio wat laconiek ingeschoten en gepareerd. Gekmakend voor de getergde trainer. ,,Zowel verdedigend als aanvallend komen we op momenten dat we er moeten staan een beetje gogme tekort, een beetje scherpte, een beetje kwaliteit.’’

Niet promoveren zou in dit geval aanvoelen als degraderen. Op de vraag of het goedkomt, viel Celen even stil. ,,Het moet wel.’’

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Gielisse, Tol, Troost, Kuipers, Tillema, Celen, Sardar (59. Vlug), Van Eeuwijk, Ignacio, Wijks.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.