CDA, D66 en Nieuw Lisse gaan formeren

Informateur Hans Démoed.© Archieffoto Leidsch Dagblad

Paul de Vlieger
Lisse

Lisse krijgt zo goed als zeker een college van CDA, D66 en Nieuw Lisse. Deze drie partijen gaan na Pasen formeren. Lukt het de drie om een coalitie te vormen, dan heeft Lisse straks een college van B en W met drie vrouwen en één man. De beoogde wethouders die aanschuiven bij burgemeester Lies Spruit zijn namelijk Jolanda Langeveld (Nieuw Lisse), Jeanet van der Laan (D66), en Kees van de Zwet (CDA).

De combinatie van de drie partijen kwam bovendrijven na de informatiefase onder leiding van informateur Hans Démoed. Zijn conclusie is dat een coalitie van CDA, D66 en Nieuw Lisse het meest recht doet aan de verkiezingsuitslag, omdat dit immers de drie grootste partijen in de raad zijn. Het CDA is met vijf zetels de grootste, Nieuw Lisse en D66 hebben er beide vier.

,,Ik heb met alle zes partijen gesproken en allemaal willen ze graag collegeverantwoordelijkheid dragen. Voeg daarbij dat er geen enorme verschillen in standpunten noch breekpunten zijn en dan ligt een coalitie die kan rekenen op het grootste draagvlak voor de hand. Het is allemaal niet zo complex’’, aldus de informateur.

Als voorman van de grootste fractie wordt Kees van der Zwet formateur. Op verzoek van de Lissese politici gaat Démoed ook het formatieproces begeleiden. De drie partijen willen de tijd nemen om in alle rust aan een nieuwe coalitieakkoord te werken. Ze trekken er vier tot zes weken voor uit, zodat uiterlijk medio mei het nieuwe college kan worden gepresenteerd.

Mocht de onderhandelingen niet slagen dan zijn de combinaties CDA-NieuwLisse-VVD en CDA-D66-VVD de volgende die zullen worden onderzocht. ,,Maar eerlijk gezegd zie ik geen reden dat het niet zou lukken’’, zegt Démoed. ,,Er zijn nauwelijks dossiers waarvan ik verwacht dat ze zó gecompliceerd liggen dat er geen overeenstemming valt te bereiken. De bestuurlijke toekomst van Lisse en de afvalinzameling lijken op voorhand nog het lastigst.’’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.