Schotse bijnamen

Hij was nog maar net teruggekeerd in de stad waar hij zielsveel van houdt, of Randy Wolters vertrok alweer uit Leiden. De linksbuiten is bij Dundee FC voor het in zijn voetbalcarrière een buitenlands avontuur aangegaan. Ver weg van zijn familie en vrienden uit de Leidse volkswijk De Kooi probeert hij te slagen in de in de Schotse Premier League. De kleurrijke aanvaller doet dit seizoen op geheel eigen wijze verslag van zijn belevenissen. Dit is de eerste aflevering.

Schotten zijn gek op bijnamen, heb ik in mijn eerste maand bij Dundee FC gemerkt. Ik heb er al veel voorbij horen komen.

Misschien heeft dat er ook mee te maken dat het hier een beetje gênant is om mijn voornaam uit te spreken. De letterlijke vertaling van Randy is ’geil’.

Toen ik kennismaakte met onze wasvrouw zei ze meteen dat ze me niet bij mijn echte naam ging noemen. Dandy, maakt zij ervan. Een teamgenoot noemt me altijd Horny. Geil, dus. De eerste keer dat ik het hoorde dacht ik: wat zegt hij nou? Toen viel het kwartje. Hij roept het nu ook tijdens wedstrijden naar me, als hij de bal wil hebben of passen: ’Horny, Horny!’ In de derby tegen Dundee United meende ik te horen dat de supporters van de tegenstander er ook wat over zongen. Ik kan er in elk geval erg om lachen. Er zijn meer Randy’s in Schotland, dus zo raar is mijn naam nu ook weer niet.

In Nederland had ik ook bijnamen, daar niet van, maar hier is het toch anders. Hier kijken ze naar je postuur en speelstijl en ben je meteen ’Big Jack’ of ’Big Moussa’. Of in mijn geval ’Wee man’, omdat ik juist vrij klein ben. ’The Rocket’ heb ik ook al gehoord, vanwege mijn snelheid.

De trainer gebruikt die bijnamen ook in interviews op televisie, dat is mooi om te zien. Maar Horny heeft hij mij voor de camera nog nooit genoemd.

Hij vindt dat ik een geweldig linkerbeen heb, met een zwabberschot. Op trainingen roept hij dan: geef me zo’n thunderbolt, een bliksemflits. Helaas heb ik dat in onze eerste competitiewedstrijd niet echt kunnen laten zien. We verloren thuis met 1-2 van Ross County en ik ben weinig aan de bal geweest. Gelukkig krijgen we vandaag al de kans op revanche: in de tweede ronde van de beker tegen onze rivaal Dundee United. Dat wordt weer een derby met mooie spreekkoren.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.