Socioloog Neupert weer naar Leiden

Mark Neupert.

Mark Neupert.© Foto Emile van Aelst

Wilfred Simons
Leiden

De Amerikaanse hoogleraar sociologie Mark Neupert (52) gaat opnieuw filmen in Leiden. Na het succes van de antropologische documentaire ’Cobblestone Stories’, waarin hij het dagelijks leven in de Leidse binnenstad observeerde en vastlegde, wil hij opnieuw onderzoeken hoe het is om te wonen in een oude, fijnmazige, middeleeuwse stad. Voor één voorgenomen film heeft hij al een titel in gedachten: ’Droomsteeg’, over Leidse stegen in het algemeen en over de Pieterskerkchoorsteeg in het bijzonder - ’een van de beste op menselijke maat gemaakte ruimten die ik ooit heb gezien.’’

Nadat Neupert Leiden in 1995 bezocht voor een wetenschappelijke conferentie, raakte hij in de ban van de manier waarop Leidenaars samenleven in de compacte, Middeleeuwse stad. Zoiets hebben de Amerikanen niet. Zij leven overwegend in eindeloze buitenwijken en villaparken, zijn voor vervoer aangewezen op de auto en voor boodschappen en ontspanning op de shopping mall. Neupert, die hoogleraar is aan het Oregon Institute of Technology, houdt zijn studenten voor dat het een armoedige samenlevingsvorm is. Hij vertoont Cobblestone Stories om ze te tonen dat het anders kan.

(tekst loopt door onder filmpje)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Neupert wil ook een remake maken van Cobblestone Stories. Opnieuw wil hij laten zien hoe het uitgekiende ontwerp van de (binnen)stad het dagelijks leven structureert, maar met extra aandacht voor de manier waarop de Leidse politici en ambtenaren proberen om alle verschillende belangen af te wegen. Daarnaast is hij geïnteresseerd in het autogebruik van de Leidenaars en vooral in het openbaar vervoer. Welke effecten hebben de nieuwe grote parkeergarages op de Lammermarkt en de Garenmarkt op de stad?

De socioloog wil in augustus naar Leiden komen. Hij is op zoek naar een huis. ,,Als er iemand een leegstaand, gemeubileerd huis te huur heeft, zou ik dat graag weten.’’ Voor de productie van de films wil hij een beroep doen op Leidse amateurfilmers. ,,Vorige keer kreeg ik veel hulp van Rob Segaar van het Museum Volkenkunde.’’

Bioscoop Trianon vertoont Cobblestone Stories maandag 23 april, aanvang 19.00 uur.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.