F*ck het rendementsdenken

Robbert Minkhorst

Ik zie de parallel tussen de verzakelijking van het onderwijs, ooit podium van creativiteit, en het voetbal. De student als percentage van het rendement. De voetballer: idem.

De invoering van de topklasse heeft het amateurvoetbal helemaal niet structureel spectaculairder of beter gemaakt, in tegenstelling tot wat de KNVB toen beloofde. Hooguit spannender. Wat dat betreft houd ik mijn hart vast, straks bij de nieuwe landelijke divisie. Het virus van het rendementsdenken heeft ook het voetbal in zijn greep.

Trainer Dogan Corneille, ooit een rasvoetballer, geneert zich niet voor zijn counterspelletje met Noordwijk, door mijn collega fraai ’katapultvoetbal’ geduid. Ja, zo krijgt het nog iets moois. Maar het is gewoon de kat die, verdekt opgesteld, naar de muis loert, afwacht en toeslaat. En Katwijk? Daar gaan power en uithoudingsvermogen boven sierlijkheid.

Ooit propageerden Ted Verdonkschot en Niek Oosterlee hun liefde voor het voetbal, als respectievelijke coaches in Rijnsburg en Lisse. Geweldige wedstrijden leverde dat op. En nu? Het geschuif van Teds Quick Boys moet de tweede plaats opleveren, en dus nacompetitie. Zaterdag zag ik Martin van Eeuwijk ploeteren, omdat hij zoveel vuile meters moest maken. De stilist is een werker geworden. Alles voor het resultaat. Laten we in opstand komen.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.