Een f, twee helden en vele vaders

Loman Leefmans
Leiden

Het minutieuze werk duurde maanden en kostte 25.000 euro, maar het zwart, wit en goud straalt weer. Dinsdagmiddag werd het gerestaureerde monument - epitaaf - van Pieter Ariaanszoon van der Werf (1529-1604) onthuld in de Hooglandse Kerk.

De burgemeester die Leiden heldhaftig door de Spaanse belegering van 1574 hielp, kan zich weer terugdraaien in zijn graf. ,,Eigenlijk staan we stil bij twee Leidse helden'', meldde Rebecca Roskam die het opknapproject coördineerde.

Ze doelde naast Van der Werf op Rombout Verhulst (1624-1698), de ontwerper van het epitaaf dat al sinds 1661 in de kerk hangt.

Rombout ontwierp en vervaardigde niet alleen het eerbetoon aan Van der Werf, maar ook de Zijlpoort, De Waag en het Amsterdamse stadhuis zijn creaties van zijn hand. ,,Kijk eens naar de details en verfijndheid. Het is een meesterwerk.''

Vermeer

De presentatie, in de 700-jarige, jubilerende kerk kende ook nog een aantal nevenonthullingen. Zo is uit recent onderzoek bekend geworden dat Van der Werf inderdaad op 14 juli werd geboren, hij eigenlijk Vermeer heette en dat zijn bekende maar aangenomen achternaam echt maar één f telt. Dat zal onder meer het bijna gelijknamige stadscafé aan de Steenstraat niet leuk vinden.

De restauratie van het kunstwerk telt in ieder geval vele vaders die dinsdag uitgebreid werden geroemd. Op de eerste plaats zijn dat de twee Leidse geuzengezelschappen: het Sleutelgenootschap en de Geuzen van Boisot, die 'weer iets moois voor de stad wilden doen'', aldus voorman Menno Smitsloo.

De sponsorclubs betaalden samen de opknapbeurt, maar er gingen ook pluimen richting restaurateurs, de kerk- en rentmeesters, de vrijwilligers en de gemeente. Roskam: ,,Het is dus in veel opzichten een historische dag voor Leiden.''

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.