Op slootsafari bij boezemgemaal in Katwijk

Alieke Hoogenboom
Katwijk

Met een schepnet, opvangbak en loep op slootsafari bij het boezemgemaal in Katwijk, op zoek naar waterdiertjes en planten.

De expeditie is een van de activiteiten tijdens de open dag van het Hoogheemraadschap van Rijnland op zaterdag 21 mei. Bezoekers komen die dag meer te weten over het leefgebied van vissen en de werking van het gemaal.

Bij het Koning Willem-Alexander gemaal - het rijksmonument aan de Binnensluis - zwemmen vissen vanuit de Noordzee naar de sloten, rivieren en grachten in de regio, en andersom. Het gemaal kan per seconde 94.000 liter water wegpompen. Het teveel aan water in de Oude Rijn wordt via de Uitwatering naar de Noordzee geloosd. Bij het gemaal is een aparte vispassage voor glasaal (jonge paling).

Tijdens de open dag kun je via een video ’meezwemmen’ met een vis, zijn er onderwaterdieren in een aquarium te zien, wordt er een korte film gedraaid over problemen van vissen en er is een rondleiding en een quiz.

De activiteiten zijn van 12.00 tot 16.00 uur. Deelname is gratis. Parkeren kan niet bij het gemaal, maar in de buurt of op parkeerterrein Noordduinseweg. Meer informatie op www.rijnland.net/21mei2016.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.