Grote verrassing op het WMC: Flora Band wereldkampioen

Grote blijdschap bij de Flora Band© Foto Rémon Post

Kim Noach
Kerkrade

De bakens in mars- en showland zijn danig verzet in het laatste wedstrijdweekend van het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Groot succes voor de fluweelzachte koperklanken van de Flora Band Rijnsburg: de piepjonge ploeg is wereldkampioen op het onderdeel mars. Het Leidse Kunst en Genoegen ging voor het eerst in decennia zonder prijs naar huis.

Het kippenvel stond jury-voorzitter Henk Smit dik op de armen op moment dat Flora Band uit Rijnsburg zaterdagmiddag naast hem marcheerde op het gras van het Rodastadion. Maar het laatste WMC-wedstrijdweekend in de mars-, show en marsparadewedstrijden is in Smits’ woorden sowieso fenomenaal. „Wát een prachtig weekend!”, klonk het bijna jubelend.

De Flora Band imponeerde met haar strakke mars dusdanig dat er 95,25 punten in de world divisie uitrolde op zaterdag. Een uitzinnig korps lag na het horen van die punten euforisch in het gras van het Roda JC-stadion in Kerkrade.

Tambour-maître Chris van Deventer (34) was gisteren vanzelfsprekend weer aanwezig om de laatste mars- en showwedstrijden te kijken. Zijn uniform had hij voor de zekerheid maar meegenomen na de score van zaterdag. „Een beetje tricky natuurlijk, maar je weet maar nooit.”

Het korps uit Rijnsburg had de hoogste WMC-score ooit. De leden gingen gisteren uit hun dak op het moment dat grote concurrent Kunst en Genoegen uit Leiden 94,75 punten te horen krijgt. Ongeloof en teleurstelling plakte op de gezichten van deze Leidse überfavorieten én titelverdedigers (winnaar van de mars in 2013) die minimaal een half jaar intensief bezig zijn geweest met hun mars en hun nieuwe show (A Night at the Opera).

Show

Het was gisteren een dubbele kater voor de heren van K&G op het WMC. Ook op het onderdeel show (world divisie) zag het korps met lede ogen aan hoe het WMC-vaandel niet naar Leiden gaat, maar naar - heel verrassend - Friesland. Pasveerkorps Leeuwarden met zijn typische dwarsfluit, piccolo en lyra-sound verraste publiek en jury met een visueel en muzikaal spektakel To Find a Home waarin meegebrachte witte stoelen aanleiding waren voor een fraai theaterstuk dat de muziek alleen maar sterker maakt.

Leuk was ook de ’aftershow’ van het Pasveerkorps. Terwijl het korps weg marcheerde, bleef een fluitiste op de stoel zitten. Ze kreeg de handen nogmaals stevig op elkaar toen ze na een klein theaterstuk alsnog hard achter haar collega’s aanrende. Entertainment pur sang, erkent ook juryvoorzitter Henk Smit na afloop tijdens de persconferentie. „Wij hebben als jury in vier jaar tijd enorme progressie gezien bij een aantal korpsen zoals Pasveer dat in haar show visueel de lat hoog legt. En als je me vraagt waarom K&G dan minder scoort? Omdat zij muzikaal dan wel het hoogste scoren, maar visueel (in hun ontwerp met name) zaken laten liggen.”

Bedacht door Friese korpsen: de marsparade. Ze zijn oppermachtig in ’hun’ lievelingsgenre. Laat het maar aan de noorderlingen over om deze vrolijke noot aan het wedstrijdveld toe te voegen. Favoriet Advendo Sneek kon ondanks een swingende show niet op tegen het jeugdig enthousiasme van provinciegenoot Showband Takostu Stiens die met 94,42 punten een ruime voorsprong had. Opnieuw gebruikt jury-voorzitter Smit het woord fenomenaal. „Takostu ging volledig voor de winst, dat zag je aan hun effecten en hun visuele presentatie.’’

Verrassend - vooral voor zichzelf - was ook de vierde plaats in de mars (world divisie) voor Adest Musica Sassenheim met dik 94,15 punten. En aan de andere kant overheerste bij DVS Katwijk vooral teleurstelling met 92,80 punten voor de mars (world divisie) en 90,58 voor de show.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.